Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ανάπηρη» η πολιτική τους

Χτύπησαν ταμπούρλα και υψώθηκαν σημαίες ευαισθησίας απ' το ΠΑΣΟΚ προς τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ή με Αναπηρίες όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα ο ορισμός), όταν το 1996 ψήφισε το νόμο 2430 που καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου ως μέρα των ΑμΕΑ. Και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αφού υπενθυμίζει το νόμο 2430, συμπληρώνει: «Με την ψήφιση του νέου Συντάγματος το 2001, το κράτος αναλαμβάνει ρητά την προστασία των ατόμων με αναπηρίες (άρθρο 21), προδιαγράφοντας τους άξονες των πολιτικών που πρέπει να αναπτυχθούν για την ισότιμη ένταξη και αυτόνομη διαβίωση των ανάπηρων πολιτών».

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση - ή πρώην κυβέρνηση και πρώην αντιπολίτευση - εμφανίζονται με κοινό σημείο αναφοράς. Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο. Φραστικά εξαπολύουν μύδρους ο ένας εναντίον του άλλου για την κοινωνική πολιτική που ασκούν ως κυβέρνηση.

Δεν είναι αφύσικο ούτε το ένα, ούτε το άλλο: Και το κοινό σημείο αναφοράς - καθώς αποτυπώνει τις ίδιες πολιτικές επιλογές που πηγάζουν απ' τις Βρυξέλλες - και οι «φραστικές» κοκορομαχίες -καθώς εξασφαλίζουν φιλοαναπηρικό πρόσωπο.

Ετσι, προσπαθούν και οι δυο να συγκαλύψουν την «ανάπηρη» κοινωνικά πολιτική τους για 500.000 ανθρώπους στη χώρα μας, που με τις επιλογές τους τους σπρώχνουν στο κοινωνικό περιθώριο.

Οι ανάπηροι βιώνουν τη βαρβαρότητα των αναδιαρθρώσεων με την ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα της Πρόνοιας, τη συρρίκνωση των οργανωμένων δομών του, που προώθησαν οι φωστήρες του εκσυγχρονισμού του ΠΑΣΟΚ. Νιώθουν τα άγρια χαράτσια της εμπορευματοποιημένης υγείας. Και υποφέρουν απ' τον αποκλεισμό στο αγαθό της παιδείας καθώς η ειδική αγωγή έχει συνθλιβεί. Και δεν μπορούν να ζήσουν τη συμμετοχή στον ειδικό αθλητισμό, καθώς αυτό αποτελεί προνόμιο πολύ λίγων.

Και τώρα, εισπράττουν απ' την κυβέρνηση της ΝΔ μια απ' τα ίδια με την επεξεργασία ενός στοχευμένου μοντέλου κοινωνικής πολιτικής και την προώθηση του θεσμού της Εταιρικής Ευθύνης. Την υποχρέωση, δηλαδή, του κράτους για υπηρεσίες Πρόνοιας, Παιδείας, Αθλητισμού και προστασίας στα ΑμΕΑ η ΝΔ την αναθέτει στους επιχειρηματίες, τις φιλανθρωπικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που κινούνται στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας.

Συμμέτοχος σε αυτό το κοινωνικό ανοσιούργημα αποδεικνύεται και η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ). Αφού αποθέωσε τη λογική της συναίνεσης και χώθηκε ως τα μπούνια στη λογική των ευρωκονδυλίων τώρα διοργανώνει - για την 3η Δεκέμβρη - συναυλία με την «Κόκα-Κόλα» και την «Αλφα Μπανκ».

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα κάνοντας βήματα στη συσπείρωσή του και στη δράση του τιμά την 3η Δεκέμβρη με μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα ώριμα αιτήματα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους. Και το αναπηρικό κίνημα δεν έχει παρά να συνταχτεί με τις λαϊκές δυνάμεις που επιδιώκουν τη συγκρότηση μετώπου για τη λαϊκή εξουσία που θα διασφαλίζει στους αναπήρους όλα τα δικαιώματά τους και όλα τα κοινωνικά αγαθά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ