Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ελπίδα...

O ιμπεριαλισμός δεν κρύβει τις προθέσεις του. Ακούγοντας το κάλεσμα της άγριας φύσης του, βρίσκεται σε διαρκή επίθεση, για να χειραγωγήσει, ουσιαστικά, τους λαούς ολόκληρου του πλανήτη. Να εγκαταστήσει την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, έτσι, που να εξασφαλίσει, με το αίμα των θυμάτων του, λίγο χρόνο παραπάνω της εγκληματικής ύπαρξής του. Δεν κρύβει τις προθέσεις του, γιατί επιδιώκει προκαταβολικά, με την τρομοκρατία, να έχει μειώσει τις πιθανότητες αντίστασης από τους λαούς.

Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι βρίσκονται, ήδη, σε εξέλιξη. Με το «έτσι θέλω», επιβάλλονται οι λεγόμενοι προληπτικοί πόλεμοι, για να νομιμοποιούνται οι ληστρικές επιθέσεις. Γίνονται, επίσης, προκλητικές επεμβάσεις στα εσωτερικά κυρίαρχων χωρών, ώστε να αμφισβητείται ανοιχτά η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά τους και να δημιουργούνται άλλοθι επεμβάσεων. Περιφερειακές συγκρούσεις υποδαυλίζονται, έτσι, που να μετατρέπονται σε «γήπεδα» επίλυσης των διαφορών, που προκύπτουν από τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Οι οργανισμοί του ιμπεριαλισμού (G8, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ κλπ.) παίρνουν αποφάσεις, που αποκαλύπτουν τα επιθετικά σχέδια. Για παράδειγμα, έχουν σχεδόν μαρτυρήσει το λεγόμενο «Σχέδιο για την ευρύτερη Μέση Ανατολή», στην ερμηνεία του οποίου, εκτός από το καθημερινό αιματοκύλισμα στο Ιράκ και την Παλαιστίνη, απειλούνται άμεσα το Ιράν και η Συρία και, επίσης, καλούνται να πειθαρχήσουν στις ιμπεριαλιστικές επιταγές όλες οι χώρες της περιοχής.

Αλλο παράδειγμα είναι ο χώρος των Βαλκανίων, όπου η όποια προσωρινή «ισορροπία» καθορίζεται, ουσιαστικά, από το επίπεδο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεκδικήσεων για την περιοχή. Μια «ισορροπία» ιδιαίτερα εύθραυστη, με δεδομένη την ανυπομονησία των εκμεταλλευτών για μοίρασμα και ξαναμοίρασμα της λείας. Αμεσες απειλές, επίσης, δέχονται χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Κολομβία, της Ασίας όπως η ΛΔ Κορέας και της Αφρικής όπως το Σουδάν και η Νιγηρία.

Σ' αυτές τις δεδομένες συνθήκες, οι κομμουνιστές αντιστέκονται για να ακυρώσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και προτείνουν, ταυτόχρονα, εναλλακτικές λύσεις για το ξεπέρασμα του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος και την εδραίωση του σοσιαλισμού. Από την πρωτοποριακή θέση τους σ' αυτούς τους αγώνες, συσσωρεύουν πολύτιμη εμπειρία και γνώση για την επίτευξη του τελικού σκοπού. Ταυτόχρονα, αυτοί οι αγώνες αποκαλύπτουν όλο και περισσότερο το πόσο απαραίτητος είναι ο συντονισμός της δράσης ενάντια στον κοινό εχθρό. Το πόσο πολύτιμο όπλο, στα χέρια των λαών που αγωνίζονται, είναι η διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη.

Σήμερα, για άλλη μια χρονιά, 66 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλες τις ηπείρους συγκεντρώνονται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό: Να ανταλλάξουν εμπειρίες, να μιλήσουν για τακτικές, να επιβεβαιώσουν στρατηγικές, να επιδιώξουν στην πράξη την επιβολή της πραγματικότητας των λαών. Για να μείνει ζωντανή η ελπίδα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ