Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

H ώρα των Παραολυμπιακών Αγώνων πλησιάζει - η τελετή έναρξης γίνεται την Παρασκευή - και μαζί της εντείνεται και η προπαγάνδα της αστικής τάξης περί της «γιορτής του αθλητισμού για τα άτομα με ειδικές ικανότητες». Και πράγματι, θα μπορούσε να είναι μια πραγματική γιορτή, αν αναφερόταν σε μια κοινωνία που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες τους. Επειδή, όμως, ο καπιταλισμός είναι ταξική κοινωνία που ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και οι εργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι είναι γι' αυτόν αναλώσιμο είδος, το «πανηγυράκι» που λέγεται Παραολυμπιακοί Αγώνες, είναι σήμερα άλλο ένα μέσο εκμετάλλευσης και χειραγώγησης.

Από αυτούς που κατακρεουργούν τα λαϊκά δικαιώματα, με πολέμους, υπερεκμετάλλευση, κατάργηση του ελεύθερου χρόνου, εμπορευματοποίηση των πάντων, χρησιμοποιούνται ως το «φύλλο συκής», για να δείξουν δήθεν την ευαισθησία τους προς τα άτομα που έχουν ανάγκη. Είναι, όμως, ξεκάθαρη υποκρισία και φαρισαϊσμός, η ΔΟΕ και τα άλλα ...ευαγή ιδρύματα, μαζί με τις πολυεθνικές χορηγούς να εμφανίζονται ως αρωγοί του λεγόμενου ειδικού αθλητισμού. Αυτές οι πολυεθνικές συμμετέχουν και στηρίζουν το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα που έχει ματοκυλήσει την ανθρωπότητα, δημιουργώντας, εκτός των άλλων, και χιλιάδες αναπήρων.

Η κατάσταση των αναπήρων στη χώρα δείχνει ανάγλυφα το πώς το ελληνικό καπιταλιστικό σύστημα αντιμετωπίζει τους συνανθρώπους μας με διάφορες κατηγορίες προβλημάτων. Ολες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, η σημερινή της ΝΔ, στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, συνολικά τους στόχους της ΕΕ, που ιδιωτικοποιούν και εμπορευματοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, με τραγικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους ανάπηρους. Στην ίδια ρότα των στόχων της ΕΕ κινείται και ο ΣΥΝ. Είναι, έτσι, πρόκληση να εμφανίζονται ευαίσθητοι όσοι στηρίζουν το σύστημα, που οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων να μην έχουν πρόσβαση στην Παιδεία, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό και να χρυσοπληρώνει τις όποιες παροχές.

Το ΚΚΕ έχει κρυστάλλινη θέση. Παλεύει για τα δικαιώματα των αναπήρων ως τμήματος της εργατικής τάξης και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ταξικό αγωνιστικό κίνημα και στο χώρο αυτό. Και μέσα από τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων στηρίζει τις τεράστιες προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών της χώρας και άλλων χωρών. Ομως δε μένει σε αυτό. Ξεσκεπάζει το σύννεφο συγκάλυψης της άθλιας πραγματικότητας που διαμορφώνει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει φωτεινά παραδείγματα όπου, με άλλο κοινωνικό σύστημα, και οι ανάπηροι είναι άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξης.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση, διεκδικεί υποδομές, στηρίζει τον αγώνα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και των αναπήρων που σήμερα φυτοζωούν και καλεί και τους ίδιους τους ανάπηρους να μην ανέχονται να τους χρησιμοποιούν οι πολιτικοί και οικονομικοί δυνάστες τους. Τους καλεί στο δρόμο της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, που παλεύει για την ανατροπή του σημερινού αρνητικού συσχετισμού και ανοίγει την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού, της κοινωνίας που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ