Σάββατο 21 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευθύνες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Τις τελευταίες μέρες ζήσαμε τα εξής: Δυο ελληνοποιημένοι Αμερικανοί, παίκτες της εθνικής(;) μας ομάδας στο μπέιζμπολ(!), πιάστηκαν ντοπαρισμένοι και πήγαν σπίτι τους. Στην υπόθεση Κεντέρη - Θάνου τα ερωτήματα μένουν αναπάντητα, οι δικαστικοί που ερευνούν αφήνουν να εννοηθεί ότι το ατύχημα με τη μοτοσικλέτα ήταν σκηνοθετημένο! Ο δε προπονητής τους, Τζέκος, αποκαλύπτεται ότι εδώ και δεκατρείς μήνες είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 15.000 ευρώ από τον ΕΟΦ, επειδή έφερνε από τις ΗΠΑ και διακινούσε στα γυμναστήρια της Ελλάδας «απαγορευμένα και επικίνδυνα για την υγεία αναβολικά»! Τέλος, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κατέφταναν στα δημοσιογραφικά γραφεία τα μαντάτα, περί πιθανού ντοπαρίσματος του χάλκινου Ολυμπιονίκη στην άρση βαρών!

Αυτά λοιπόν τα νέα, μέχρι σήμερα, ένατη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Βέβαια, εκτός από νέα, υπάρχουν και ερωτήματα: Πέρα από τους αποδιοπομπαίους τράγους, δεν υπάρχει κανένας άλλος με ευθύνες; Θα κουκουλωθούν οι υποθέσεις άρον - άρον; Κι αν όχι, μέχρι πού μπορεί να φτάσει το νυστέρι; Αν μπορεί, στις σημερινές συνθήκες και στο δοσμένο σύστημα. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις προσμένουν και αξιοποιούν τέτοια μετάλλια και πρωτιές, ως άλλο ένα μέσο επιβεβαίωσης και νομιμοποίησης της εξουσίας τους στη λαϊκή συνείδηση. Ολοι γνωρίζουμε ότι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, παρακάμπτοντας τις τεράστιες ανάγκες για στήριξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, πριμοδότησαν τον πρωταθλητισμό των πολυεθνικών - χορηγών, στηρίζοντας κι αυτές το πρότυπο του σημερινού υπεραθλητή. Του τύπου, που πιέζεται να κάνει διαρκώς νέα, εξωπραγματικά κι απάνθρωπα ρεκόρ. Να πουλήσει μετά τη λαμπερή μόστρα του - σε κυβερνήσεις και εταιρίες - ως διαφημιστικό προϊόν, για να εισπράξει χρήματα, θέσεις εργασίας και «κοινωνική καταξίωση».

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με διάφορα ψευτοεπιχειρήματα, καμώνονται τώρα τις περιστερές. Ωστόσο, ακόμα κι αν δε γνώριζαν ακριβώς πρόσωπα και πράγματα, γνώριζαν και γνωρίζουν το πλαίσιο. Το έστησαν, άλλωστε. Ολο αυτό το πλαίσιο, που ευνοεί την παρανομία και τη σήψη, καθώς εκεί καλλιεργούνται ευκολότερα οι επιδόσεις, οι διαφημίσεις και τα κέρδη. Και όλες αυτές τις μέρες, ό,τι κι αν πουν για «κάθαρση», αναφέρονται προσεκτικά μόνο σε ορισμένα πρόσωπα, που ίσως και να θυσιάσουν, για να ξεπλυθούν τα υπόλοιπα γρανάζια της μηχανής. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ούτε μπορούν, ούτε και θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση του σύγχρονου αθλητισμού. Τον έχουν αποδεχτεί, τον στηρίζουν, στοιχείο, άλλωστε, του εποικοδομήματος του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετούν είναι. Ισως γι' αυτό ακριβώς ή αίσθηση που υπάρχει είναι ότι «τσαντίστηκαν», όχι επειδή κάποιοι παρέκαμψαν τους κανόνες, αλλά επειδή πιάστηκαν και δεν κατόρθωσαν να ξεφύγουν, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι. Ομως, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Και αν αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει αρκετοί άνθρωποι σήμερα με αφορμή όλα αυτά, καιρός να αναλογιστούν και το ποιοι δε θέλουν να αλλάξει τούτη η θλιβερή πραγματικότητα, αλλά και το ποιοι θέλουν και μπορούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ