Παρασκευή 11 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας εφησυχασμός...

Η ελληνική εμπλοκή στην κατοχή του Ιράκ έχει ήδη δρομολογηθεί και είναι συνέχεια της εμπλοκής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την κατάληψη της χώρας αυτής. Οι διαψεύσεις της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, έχουν την ίδια αξία που είχαν και οι διαψεύσεις της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όταν ξεκίνησε ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του Ιράκ όπου η βάση της Σούδας, ο ελληνικός εναέριος χώρος και ελληνικά πολεμικά πλοία συμμετείχαν παρά τις κυβερνητικές «διαψεύσεις», μέχρι που ήρθε ο Μπους ο οποίος, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, επιβεβαίωσε πανηγυρικά την «ελληνική συμβολή».

Οι κυβερνητικές «διαψεύσεις», εξάλλου, πολύ σχετική σημασία έχουν, γι' αυτό κάθε άλλο παρά εφησυχασμό μπορούν να προκαλέσουν. Πολύ περισσότερο όταν στην ουσία δεν πρόκειται για διαψεύσεις, καθώς χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, δε διέψευσε αλλά απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στο μέλλον, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα» και «κανείς δε μας έχει ζητήσει να στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ». Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η διάψευση αφορά μόνο τη μη αποστολή χερσαίων μάχιμων δυνάμεων. Δηλαδή, μπορεί να πάνε αεροπλάνα και καράβια αλλά και μη μάχιμες δυνάμεις στα «μετόπισθεν», όπως επίσης και ως αντιστάθμισμα της μη αποστολής ελληνικών μάχιμων δυνάμεων στο Ιράκ να ενισχυθεί η ελληνική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και στα Βαλκάνια.

Ολα αυτά αποτελούν επιβεβαίωση, ότι η ακόμα πιο ενεργή ελληνική εμπλοκή, είναι επί θύραις και απλώς αυτό που συζητιέται είναι το επιχειρησιακό σκέλος αυτής της εμπλοκής, το οποίο αναμένεται να επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη του μήνα. Δηλαδή, αυτό που μπαίνει για συζήτηση είναι το είδος των δυνάμεων στα πλαίσια του καταμερισμού που γίνεται στο ΝΑΤΟ. Εξάλλου, εμπλοκή σ' έναν πόλεμο δεν είναι μόνο η συμμετοχή σε μάχες στρατιωτών σώμα με σώμα. Πολύ περισσότερο σήμερα, που στους σύγχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους συμμετέχουν ακόμα και ιδιωτικές εταιρίες υπό τη μορφή των «μη κυβερνητικών οργανώσεων».

Οι θέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχονται ως συνέχεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς με τις δήθεν υπεκφυγές που προβάλλει γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι έχει αποδεχτεί πλήρως και έχει δέσει πισθάγκωνα τη χώρα μας στην ιμπεριαλιστική λογική για συμμετοχή σε πολέμους επιβολής της νέας τάξης. Δευτερεύουσα σημασία έχει το είδος της συμμετοχής, το οποίο άλλωστε δεν καθορίζεται από την ελληνική κυβέρνηση αλλά κατευθείαν από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Να θυμίσουμε τη λίστα απαιτήσεων που είχε καταθέσει στην προηγούμενη κυβέρνηση ο Αμερικανός πρέσβης στην ΑΘήνα Τ. Μίλερ.

Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός. Τώρα είναι η ευκαιρία, ένα ακόμα λόγος, για ένα δυνατό μήνυμα ανυπακοής, αντίστασης στους ευρω-ιμπεριαλιστικούς μονόδρομους και προοπτικής, μέσα από την ευρωκάλπη της Κυριακής. Η ψήφος στο ΚΚΕ δίνει απάντηση και προοπτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ