Παρασκευή 21 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να βγουν συμπεράσματα

Με την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ανοίγει ακόμα πιο πολύ ο δρόμος για να αναγνωριστούν τα πτυχία των λεγόμενων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, που αυτοδιαφημίζονται ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του υπουργού Ανάπτυξης, καταψήφισε μεν, αλλά μόνο προσχηματικά, ζητώντας διαδικασίες ελέγχου, όρους και προϋποθέσεις. Η ΝΔ δεν αγγίζει την ουσία της ύπαρξης αυτών των μαγαζιών των εμπόρων της γνώσης, θέλει απλά συγκεκριμένη διαδικασία αναγνώρισης.

Φυσικά, κανείς δε θα μπορούσε να περιμένει τίποτε διαφορετικό από τη ΝΔ, από τη στιγμή που η πολιτική της στηρίζει την εμπορευματοποίηση της γνώσης. Αλλωστε, ο δικός της ευρωβουλευτής Κ. Χατζηδάκης άνοιξε με δική του τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο το ζήτημα. Αλλά και στο πρόγραμμά της, όπως και του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η θέση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με άρση του νομικού κωλύματος του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο μοναδικός λόγος που επιλέγει αυτήν την τακτική είναι ότι υπολογίζει τις αντιδράσεις από τη διαφαινόμενη εξίσωση των πτυχίων των ΚΕΣ με αυτά των πανεπιστημίων.

Στην ίδια λογική, κινείται και η δημαγωγική κριτική του ΠΑΣΟΚ, που δήθεν υπερασπίζεται τη δημόσια εκπαίδευση. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει χαράξει το δρόμο για την αναγνώριση των συγκεκριμένων μαγαζιών από τον Ιούνη του 2000, όταν εναρμόνισε την ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία 89/48 (ΠΔ 149), που αφορούσε «ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών». Σ' αυτήν την κατεύθυνση συμφωνούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Συμφωνούν με τις Διακηρύξεις της Μπολόνιας, του Βερολίνου της ΕΕ, στην προοπτική που οδηγεί στην ισοπέδωση των πτυχίων.

Αυτός ο δρόμος χαράχτηκε με τις λεγόμενες τέσσερις «ελευθερίες» της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για τη διακίνηση εργατικού δυναμικού, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων. Από εκεί ξεκινάει το «νήμα» της σημερινής κατάστασης, που κάνει τους σχολάρχες να τρίβουν από χαρά τα χέρια τους, πουλώντας άχρηστες σπουδές για να γεμίζουν τις τσέπες τους. Από το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θέλει μια Παιδεία όλο και περισσότερο υποβαθμισμένη, που θα γέρνει συνεχώς προς την κατάρτιση. Γιατί η Παιδεία που θέλει πρέπει να προσαρμοστεί στην οικονομία. Και σημαίνει υποβάθμιση και ισοπέδωση πτυχίων διαφόρων σχολών για τους πολλούς και ουσιαστική επιστημονική γνώση για μια ελίτ.

Το ΚΚΕ σ' αυτήν την προοπτική του ευρωμονόδρομου έχει από την αρχή με συνέπεια αντιταχθεί. Λέει ξεκάθαρα ότι μόνο σε ρήξη με τη λογική του κεφαλαίου μπορεί να μπει φραγμός στους εμπόρους της μόρφωσης και την πολιτική που τους ενισχύει. Γι' αυτό απαιτείται ένα ρωμαλέο λαϊκό εργατικό κίνημα, το οποίο θα διεκδικήσει Παιδεία, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες για πραγματική γνώση. Παιδεία, που θα εφαρμόζεται σε καθεστώς λαϊκής οικονομίας. Γι' αυτό, και με την υπόθεση των ΚΕΣ, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να τιμωρήσουν στις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και όσους σπέρνουν αυταπάτες για τον ευρωμονόδρομο του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ τα καλεί να σκεφτούν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος: Της αντίστασης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας και στα πολύ σοβαρά ζητήματα της Παιδείας, υπάρχει η προοπτική της φιλολαϊκής πολιτικής, πράγμα που απαιτεί λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ