Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξική μαζική απάντηση

Δημοσιοποιήθηκε, χτες, η «Νομισματική Πολιτική 2003 - 2004» της Τράπεζας Ελλάδας. Στο σχετικό κείμενο γίνεται λεπτομερής παρουσίαση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, αναλύονται οι προοπτικές και διατυπώνονται ...κατευθυντήριες οδηγίες για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί το επόμενο διάστημα. Οδηγίες, με τις οποίες, στην ουσία, συμφωνεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν από είκοσι πέντε μέρες συμφωνούσε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και το ίδρυμα που διοικεί είναι γνωστά στους εργαζόμενους της Ελλάδας. Ακρογωνιαίος λίθος κάθε κίνησης και πολιτικής του είναι η αποτελεσματικότερη προώθηση του συνόλου των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο όνομα των καπιταλιστικών υπερκερδών, κάτι απόλυτα συνυφασμένο με τη συνεχώς μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση των συνθηκών ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων.

Τα μέτρα, που εν πολλοίς προτείνονται από την Τράπεζα Ελλάδας, είναι επίσης γνωστά. Οι κομμουνιστές και ο «Ρ» τα είχαν αποκαλύψει και καταγγείλει όλη την προηγούμενη περίοδο. Αλλωστε, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ποτέ δε μάσησε τα λόγια του. Ακόμα και κατά την προεκλογική περίοδο, όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαγκωνίζονταν για το ποιος θα συσκοτίσει περισσότερο την κατάσταση, για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να υφαρπάξει την ψήφο τους, με κάθε ειλικρίνεια μίλησε για «περιοριστική πολιτική», για «συγκρατημένες αυξήσεις μισθών», για «μείωση των κρατικών δαπανών», για «αποκρατικοποιήσεις» κ.ο.κ. Βέβαια, οι λαοπλάνοι, και από τα δύο κόμματα, καμώνονταν πως δε δίνουν βάση στις δηλώσεις του εδώ τοποτηρητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να μοιράζουν υποσχέσεις και μέσω αυτών να αφήνουν να αιωρείται η αίσθηση πως είναι, δήθεν, δυνατό να ικανοποιήσουν αιτήματα που αντίκεινται στις επιδιώξεις του ΣΕΒ και του κεφαλαίου συνολικά, στην ΟΝΕ και την ΕΕ. Αιτήματα, που είναι, δηλαδή, κόντρα στην πολιτική τους.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι, που παριστάνουν πως έπεσαν από τα σύννεφα με τις αντιδραστικές προτάσεις της Τράπεζας Ελλάδας. Και το μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Πολυζωγόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που ενώ όλο τον καιρό έκανε ...σεγόντο στις εκθέσεις και τις αντιλαϊκές προτροπές Γκαργκάνα, τώρα φαντάστηκε πως ήρθε η ώρα να βγει στην «αντίσταση»! Αυτός, που τόσα χρόνια ήταν το πρωτοπαλίκαρο της υπονόμευσης των λαϊκών αγώνων, τώρα άρχισε τους λεονταρισμούς, του στιλ «τα μέτρα δε θα περάσουν»...

Ναι, οι προτάσεις δε θα περάσουν. Δεν πρέπει να περάσουν! Οχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά απλούστατα επειδή τα μέτρα που προτείνονται οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων. Πολλαπλασιάζουν τις αρνητικές συνέπειες που επωμίζονται τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Μια καλή απάντηση στους φορείς και τους εκτελεστές παρόμοιων προτάσεων είναι η μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία κάτω από τις αγωνιστικές σημαίες του ΠΑΜΕ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ