Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψήφος ευθύνης και προοπτικής

Στις 7 του Μάρτη οι Ελληνες εργαζόμενοι, όλοι όσοι ασφυκτιούν στη σημερινή κατάσταση. Ολοι όσοι καταδικάζουν τα έργα και τις ημέρες και των δύο εταίρων του δικομματισμού. Οσοι βιώνουν τα αδιέξοδα όπου τους οδηγεί η αντιλαϊκή -φιλομονοπωλιακή πολιτική είτε του πράσινου είτε του μπλε νεοφιλελευθερισμού. Οσοι αγωνιούν για το μέλλον της ανθρωπότητας και δε συντάσσονται με τα νεοταξικά δόγματα. Οσοι επιμένουν να οραματίζονται και να διεκδικούν έναν άλλο κόσμο, που τις τύχες των λαών δε θα τις ορίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά τα συμφέροντα και οι πραγματικές ανάγκες των λαών.

Ολοι λοιπόν αυτοί, που εξάλλου είναι η πλατιά πλειοψηφία του ελληνικού λαού, έχουν μια ευκαιρία να ταράξουν τα νερά με την ψήφο τους. Μια ευκαιρία που δε δίνεται καθημερινά και που με κάθε τρόπο προσπαθούν να τους να την αφαιρέσουν, αυτοί που έχουν συμφέρον, νοθεύοντας τη βούλησή τους και καλλιεργώντας ψεύτικα διλήμματα. Η ευθύνη, λοιπόν, του καθενός απ' αυτούς, είναι μεγάλη. Γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που αισθάνονται σιχαμάρα για όλα αυτά, όπως για τις «μεταγραφές» που γίνονται στις αυλές των δύο συνεταιρισμών εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Είναι μεγάλη η ευθύνη τους από τη στιγμή που δηλώνουν ότι δεν τους καλύπτει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ, που δεν υποτάσσονται στη λογική ότι πρέπει να επιλέξουν έναν απ' τους δύο του δικομματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας περίπου στους τρεις ψηφοφόρους, όπως καταγράφεται και από διάφορες δημοσκοπήσεις, δηλώνει ότι διαφωνεί με την πολιτική και τα προγράμματα και των δύο και δεν πιστεύει ότι θα δώσουν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

Δεν μπορεί παρά και η ψήφος τους να αποτυπώνει αυτή τη στάση τους. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί και δε δικαιούται να πει «δεν ήξερα». Ολοι γνωρίζουν τι εστί δικομματισμός, αντιλαϊκά μέτρα, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των πάντων. Ολοι μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα ποια θα είναι η πολιτική είτε μιας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ. Και είναι σίγουρο ότι η πολιτική αυτή θα είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, θα φέρει μεγαλύτερη ακρίβεια, μεγαλύτερη ανεργία, μεγαλύτερη ανασφάλεια, μεγαλύτερη φτώχεια. Αυτά όλα είναι πια γνωστά. Ετσι, είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του καθενός ξεχωριστά. Είναι ατομική ευθύνη, καθώς μπροστά στην κάλπη θα βρίσκεται ενώπιος ενωπίω. Μια ευθύνη που δεν παραγράφεται ούτε μετατίθεται σε άλλους, ενώ μετά τις εκλογές δεν αναγνωρίζεται, καθώς θα είναι πια αργά.

Στις 7 του Μάρτη πρέπει να καταγραφεί αυτό το κλίμα, ώστε να υπάρχει και συνέχεια. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αποδυναμωθούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα να ενισχυθεί, όσο γίνεται περισσότερο, το ΚΚΕ. Ενα δυνατότερο ΚΚΕ, μέσα και από την κάλπη, είναι που θα δώσει τη διαφορά. Είναι ο παράγοντας που θα ταράξει το σκηνικό σπάζοντας τη μοιρολατρία και την περιθωριοποίηση του λαού που καλλιεργείται. Τώρα είναι η ώρα. Η ψήφος στο ΚΚΕ μετράει πολλαπλά, ενισχύει τη δύναμη της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής. Δίνει νέες ευκαιρίες για την ανάταση των λαϊκών αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ