Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικομματικό «γαϊτανάκι»

Μια επιχείρηση χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού του λαού είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να φέρουν το εκλογικό του κριτήριο στα μέτρα του δικομματισμού και στους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης. Θέλουν τις επικείμενες εκλογές, ως ένα είδος ισοπεδωτικού δημοψηφίσματος με το λαό να εγκλωβίζεται στα πλαίσια των ψευτοδιλημμάτων, είτε υπό την εκδοχή του ερωτήματος ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, είτε του ερωτήματος Σημίτης ή Καραμανλής, ενώ στα πλαίσια αυτά ξεπροβάλλει και το «εναλλακτικό» σενάριο του τύπου Παπανδρέου (στη θέση του Σημίτη) ή Καραμανλής. Σε τελική ανάλυση θέλουν το λαό εγκλωβισμένο σε επιλογές ανώδυνες για το σύστημα και την πολιτική που ασκείται.

Το σκηνικό αυτό, που μοιάζει με αποκριάτικο «γαϊτανάκι», αποτυπώνει τον πυρήνα του δικομματισμού και εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα και την πολιτική της άρχουσας τάξης, καμία όμως σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή των λαϊκών στρωμάτων, αλλά με επιδέξιο τρόπο επιχειρείται η πολιτική αυτή να μείνει έξω από την όποια αντιπαράθεση, ώστε να μην αμφισβητηθεί καν και δριμύτερη να συνεχίσει την πορεία της μετά τις εκλογές με όποια κυβέρνηση και αν προκύψει. Εξάλλου, το μεγάλο κεφάλαιο, διά των παρεμβάσεων του ΣΕΒ, αυτό το πράγμα έχει επισημάνει και απαιτεί να γίνει σεβαστό, δηλαδή το προεκλογικό κλίμα «να μην επηρεάσει την οικονομία» και να συνεχιστεί η ίδια πολιτική με ακόμα πιο επιθετικό τρόπο και μετά τις εκλογές.

Μέσα στον κουρνιαχτό δημοσκοπήσεων προσπαθούν να αποσιωπήσουν πλήρως ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου και όποιος άλλος, εκφράζουν, στις βασικές της γραμμές, την ίδια πολιτική. Συμφωνούν απόλυτα για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, που η μετεκλογική της εκδοχή θα είναι ακόμα πιο σκληρή και πιο αντιλαϊκή. Ετσι, δεν κάνουν κουβέντα γι' αυτά που συμφωνούν τα οποία είναι και τα κύρια ζητήματα και η όλη συζήτηση και προεκλογική αντιπαράθεση επικεντρώνεται σε δευτερεύουσες διαφορές μεταξύ των δύο εταίρων του δικομματισμού ή απλώς στις όποιες διαφορές προσώπων που είναι επικεφαλής αυτών.

Είναι αυτοί οι ίδιοι, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, που χαρακτηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική την οποία πρεσβεύουν ως «μονόδρομο». Χαρακτηριστική είναι η κυνική ειλικρίνεια με την οποία μίλησε χτες ο Κ. Μητσοτάκης που προεξόφλησε ότι εάν η ΝΔ εκλεγεί κυβέρνηση θα ακολουθήσει αυστηρή και περιοριστική οικονομική πολιτική, θα ληφθούν επώδυνα μέτρα. Στα συρτάρια έχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα μέτρα - επιλογές στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις επιλογές στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, τις επιλογές που αφορούν τις νέες εργασιακές σχέσεις, την «απελευθέρωση» της αγοράς, τις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Εδώ ακριβώς όμως είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» τους. Η αποκάλυψη των πραγματικών τους προθέσεων φέρνει στο προσκήνιο την πολιτική που προβάλλει το ΚΚΕ και επιβάλλει ως αναγκαιότητα και πραγματικό μονόδρομο την εκλογική του ενίσχυση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ