Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξικό πακέτο

Σε ανύποπτο χρόνο, μεσούντος του καλοκαιριού, είχε κληθεί ο υπουργός Οικονομίας να απαντήσει, αν τα προεκλογικά μέτρα, που σχεδίαζε τότε η κυβέρνηση, εντάσσονταν σε μια λογική παροχολογίας. Απόλυτα ειλικρινής, ο Ν. Χριστοδουλάκης είχε απαντήσει τότε ότι ο σχεδιασμός των μέτρων γίνεται με τους όρους της αγοράς. Η ανακοίνωσή τους, την προηγούμενη Τρίτη, δικαίωσε πλήρως τις απόψεις του.

Το «κοινωνικό πακέτο» Σημίτη υπακούει και εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους. Ψηφοθηρία, υλοποίηση μέτρων «κοινωνικής πολιτικής» νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην αγορά εργασίας, αλλά και στην αγροτική ύπαιθρο, είναι οι ευδιάκριτες στοχεύσεις των - κομμένων και ραμμένων στα μέτρα των αγορών - κυβερνητικών εξαγγελιών.

Οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, κλπ., δηλαδή τα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, είναι τα μεγάλα θύματα του καπιταλισμού και των ταξικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης. Ερχεται το καπιταλιστικό κράτος σήμερα, μέσω των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, να μοιράσει μερικά ψιχία στους παρίες αυτής της ζωής. Οχι για λόγους ελεημοσύνης και μεγαλοψυχίας, αλλά με άμεσο στόχο τη διατήρηση κάποιου επιπέδου αγοραστικής δύναμης και με απώτερο την αποφυγή ανεξέλεγκτων κοινωνικών εντάσεων και μετατροπή της δυσαρέσκειας σε αμφισβήτηση της αντιλαϊκής πολιτικής και αποτροπή της έντασης της ταξικής πάλης.

Τα μέτρα για την «ενίσχυση της απασχόλησης» κινούνται αυστηρά στη λογική της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Οι ...μερικής απασχόλησης προσλήψεις, η απασχόληση ανέργων χωρίς αμοιβή, η επιδότηση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για απασχόληση ανέργων μητέρων, ή για όσες προσληφθούν για να αντικαταστήσουν γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της κύησης και της λοχείας ενισχύουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Εμμεσα, επίσης, ομολογούν εδώ τη μοχθηρότητα του κεφαλαίου, το οποίο απαγορεύει με άγραφο νόμο, τόσο το γάμο, αλλά ακόμα περισσότερο την τεκνοποίηση. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εργοδότες απλώς απολύουν όσες ...έκαναν το λάθος να παντρευτούν, ή να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους αγρότες απευθύνονται σε όλους, αλλά δεν ωφελούν όλους. Επιλογή όχι τυχαία. Το γιατί το καταλαβαίνει ο καθένας: Η μείωση του φόρου του πετρελαίου για γεωργικές χρήσεις, η κατάργηση του φόρου στις μεταβιβάσεις γεωργικής γης ευνοεί περισσότερο - για να μην πούμε καθ' ολοκληρία - τους κατόχους μεγάλων γεωργικών εκτάσεων. Με τέτοιας μορφής μέτρα, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει τις διαδικασίες συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου στην αγροτική ύπαιθρο, να περάσουν η αγροτική γη και τα μέσα παραγωγής σε μια μικρή μειοψηφία μεγάλων καπιταλιστικών νοικοκυριών. Διαδικασία, η οποία περνάει μέσα από τη βίαιη απαλλοτρίωση της μικρής γεωργικής ιδιοκτησίας.

Για τους εργαζόμενους και όλους όσοι θίγονται από την οικονομική πολιτική, τα πραγματικά «κοινωνικά πακέτα» και η πολιτική ουσιαστικής στήριξής τους δεν μπορεί να περνά μέσα από τις πενταροδεκάρες που μοιράζονται. Ούτε, πολύ περισσότερο, από την οποιαδήποτε ανοχή απέναντι σ' αυτούς, κυβέρνηση και ΝΔ, που με την πολιτική τους έχουν προκαλέσει αρνητικότατες συνέπειες στο βιοτικό τους επίπεδο. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί με την κοινωνικοπολιτική λαϊκή πάλη. Ενα βήμα θα είναι ο καταποντισμός των κομμάτων του κατεστημένου στις εκλογές και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ