Τετάρτη 18 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ΝΑΤΟική λαίλαπα «αναδιαρθρώνεται»

Η αναδιάρθρωση, επί το επιθετικότερο και επί το αμερικανικότερο, του ΝΑΤΟ, που εκφράζεται μέσω της «νέας δομής διοίκησης», η οποία αποφασίστηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας επιλογή των ιμπεριαλιστικών κέντρων με πολύ σοβαρές προεκτάσεις στο διεθνές αλλά και στο εσωτερικό πεδίο. Θα ήταν κοινοτοπία να πούμε, ότι το θέμα, με εξαίρεση ασφαλώς το «Ριζοσπάστη», είτε υποβαθμίστηκε είτε εγκλωβίστηκε στη λογική του «τόσα στρατηγεία πήρε η Ελλάδα, άρα τόσο κερδισμένη είναι». Η λογική δηλαδή της ακόμα μεγαλύτερης νεοταξικής πρόσδεσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα.

Το όλο δόγμα πάνω στο οποίο οικοδομείται η δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ έρχεται να υπηρετήσει την πλήρη κυριαρχία των Αμερικανών, στα πλαίσια μιας ακόμα πιο συγκεντρωτικής δομής που συνδέεται κατευθείαν με τα αμερικανικά επιτελεία. Το ΝΑΤΟ γίνεται ακόμα περισσότερο αμερικανικό, καθώς οι εθνικές - αμυντικές ιδιαιτερότητες των κρατών - μελών ισοπεδώνονται μπροστά στις ανάγκες του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» του οποίου ηγούνται κατευθείαν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι.

Η «νέα δομή διοίκησης» έχει περισσότερο χαρακτήρα ενός επιχειρησιακού επιτελείου, όπου ο αρχιστράτηγος - που είναι Αμερικανός - στη διάρκεια των επιχειρήσεων αποφασίζει και διατάζει, παρά ενός υποτιθέμενου «συμμαχικού» κέντρου. Στην ουσία, με τον τρόπο που είναι διαρθρωμένα τα στρατηγεία, θεσμοθετείται και σε επίπεδο μηχανισμών του ΝΑΤΟ ένα είδος αμερικανικής δικτατορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο στρατηγικές διοικήσεις και η επιχειρησιακή στην Ευρώπη και η νεοταξική στις ΗΠΑ, θα είναι υπό απόλυτο αμερικανικό έλεγχο.

Αναφορικά με την εθνική διάσταση, η άκρως επικίνδυνη «αναβάθμιση» της Σούδας στο «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο με το «Κέντρο Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής» που θα υπάγεται κατευθείαν αμερικανικό ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Βιρτζίνια είναι «ένα το κρατούμενο». Εξίσου επικίνδυνη είναι και η λειτουργία στη Λάρισα του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) που θα υπάγεται κατευθείαν στον Αμερικανό διοικητή του νέου Αεροπορικού Στρατηγείου στη Σμύρνη. Ετσι θεσμοθετείται η αμερικανική επικυριαρχία στο Αιγαίο. Η όλη μεθόδευση σηματοδοτεί την ένταση της διαδικασίας του νεοταξικού προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οσον αφορά τη διεθνή διάσταση της «νέας δομής διοίκησης» του ΝΑΤΟ, αυτή σηματοδοτεί την ολοκληρωτική προσαρμογή του στις ανάγκες του δόγματος περί αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Το ΝΑΤΟ βγαίνει από τα πλαίσια της Ευρώπης και γίνεται μοχλός ενίσχυσης της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την αποτροπή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Μετατρέπεται στη «σιδερένια γροθιά» του ιμπεριαλισμού, με όλες τις χώρες - μέλη του να υπακούουν στα παραγγέλματα των Αμερικανών. Αυτά μάλιστα τ' αποφάσισαν στη ΝΑΤΟική σύνοδο όλοι μαζί και οι «φιλειρηνιστές» και οι «φιλοπόλεμοι» που έριξαν τώρα τις μάσκες, δείχνοντας τα πραγματικά τους πρόσωπα.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες ούτε για αναμονή. Το ΝΑΤΟ και ο ιμπεριαλισμός είναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για την ειρήνη, για την ελευθερία των λαών για το μέλλον της ανθρωπότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ