Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εχθροί της Κούβας οι εχθροί των λαών

Στις 25 του Ιούνη ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα υπογράψει στην Ουάσιγκτον τη συμφωνία για την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ. Μια συμφωνία -όπως είχε γράψει ο «Ριζοσπάστης» την Πέμπτη 20 του Μάη - κατάργησης των θεμελιωδών δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, αφού θα αρκεί μια απλή αίτηση για να εκδοθεί στις ΗΠΑ οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης, εναντίον του οποίου θα υπάρχει, απλή έστω, υποψία για εγκληματική πράξη, έτσι όπως θα την εννοεί η Ουάσιγκτον.

Την ώρα, λοιπόν, που οι Ευρωπαίοι «εταίροι» αποφασίζουν την καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου, των Συνταγμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, των εθνικών νόμων, ακόμη και των νομικών ηθών που ίσχυαν επί αιώνες, θέλουν να εμφανιστούν προστάτες των «ανθρώπινων δικαιωμάτων» στην επαναστατική Κούβα...

Η ελληνική κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, εξέδωσε προχτές βράδυ μια καθ' όλα απαράδεκτη δήλωση. Απαράδεκτη ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς το ύφος. Πρόκειται για μνημείο ωμής και προκλητικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα εσωτερικά της Κούβας, με πρόσχημα την απελευθέρωση των νομίμως καταδικασμένων Κουβανών πρακτόρων των ΗΠΑ.

Ομως, και στη μία περίπτωση (συμφωνία έκδοσης στις ΗΠΑ) και στην άλλη (επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας) υπάρχει ένας προφανέστατος κοινός παρονομαστής, ο οποίος χαρακτηρίζει την ΕΕ ως προς τη φύση, το χαρακτήρα και την πολιτική της: Η υποταγή στα κελεύσματα των υπερατλαντικών «αφεντικών» και η συνενοχή στην εγκληματική «αντιτρομοκρατική σταυροφορία».

Χωρίς περιστροφές η δήλωση της Ελληνικής Προεδρίας, που εκφράζει τις κυβερνήσεις των είκοσι πέντε κρατών-μελών της ΕΕ, είναι το προανάκρουσμα μιας εκτεταμένης και πολύμορφης ιμπεριαλιστικής επίθεσης κατά της σοσιαλιστικής Κούβας. Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης περιλαμβάνονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, όταν κριθεί ότι έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο «κλίμα».

Η σοσιαλιστική Κούβα αποτελεί, κατά την άποψη των ιμπεριαλιστών, παράδειγμα προς αποφυγήν για τους λαούς, που η διεθνής πλουτοκρατία τούς θέλει υποταγμένους με τσακισμένα το ηθικό και τη συνείδηση. Γι' αυτό θέλουν να «εξαφανιστεί».

Και για να μη μένει σε κανέναν αμφιβολία περί των προθέσεων της ΕΕ αξίζει μόνον η αναφορά στην απόφαση «να καλεί Κουβανούς αντιφρονούντες σε εορτασμούς εθνικών επετείων» στα κράτη-μέλη...! Ετσι, κυνικά, ομολογείται η οργάνωση της ανατροπής της κουβανικής επανάστασης, προς ...δόξαν των αρχών της «δημοκρατίας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι δικτατορία των μονοπωλίων.

Σ' αυτές τις συνθήκες απαιτείται η υπεράσπιση της Κούβας απ' όλους τους εργαζόμενους. Οι εχθροί της Κούβας είναι εχθροί των λαών. Απαιτείται όμως και ξεκάθαρη τοποθέτηση, χωρίς πολύπλοκες διατυπώσεις και «ήξεις-αφήξεις», όλων των πολιτικών δυνάμεων μπροστά στο νέο σχεδιαζόμενο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ