Τρίτη 27 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Μύρισε» Φεστιβάλ

Σε ηλικία, αρχίζει να ωριμάζει, παραμένει, όμως, ένας θεσμός, που φτιάχνεται από νέους και απευθύνεται στους νέους, ριζοσπαστικός και ζωντανός. Ο λόγος για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που κλείνει φέτος τα είκοσι εννιά του χρόνια κι άνοιξε ήδη τα φτερά του, άναψε μικρές φλόγες αντίστασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας με τις πρώτες εκδηλώσεις του σε σχολές και γειτονιές.

Οι ανάγκες των νέων ανθρώπων για δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, για πρόσβαση στην Τέχνη, στη Δημιουργία, στον Αθλητισμό, για το δικαίωμα όλων στην Εργασία με δικαιώματα, για ειρήνη και ισότιμη συνεργασία με τους λαούς της Γης και, πάνω απ' όλα, για το δικαίωμα να καθορίζουν ο λαός και η νεολαία την τύχη τους στη χώρα τους, είναι τα στοιχεία που μπαίνουν κάθε χρόνο στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Μαζί μ' αυτήν την πολιτική πρόταση αγώνα και ζωής, δίνεται ένα πλατύ βήμα έκφρασης των νέων δημιουργών, που πνίγονται μέσα στις σημερινές συνθήκες, ένα εναλλασσόμενο πάλκο ή τελάρο ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής έκφρασης. Είναι αυτά τα στοιχεία, που το καθιστούν μοναδικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός κάθε καλοκαιριού, που το έκαναν πέρσι να ταξιδέψει σε 500 σημεία σε όλη την Ελλάδα και να αγκαλιαστεί από 200.000 επισκέπτες.

Με τους καλύτερους οιωνούς, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ξεκίνησε και φέτος για να συναντηθεί μέσα από τις εκδηλώσεις του με τους νέους, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τους νέους που διαδήλωσαν στο Ναύπλιο το Γενάρη για τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα, στην Αθήνα το Μάρτη για δημόσια, δωρεάν Παιδεία, μ' αυτούς που δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα στις σχολές και τους χώρους δουλιάς. Η αλληλεγγύη στην Κούβα, το Νησί της Επανάστασης, η απάτη του «ψευτοεθελοντισμού», αλλά και η μετά τυμπανοκρουσιών «Διεύρυνση» και οι προς το αντιδραστικότερον εξελίξεις στην ΕΕ είναι μερικά από τα θέματα των πρώτων φεστιβαλικών εκδηλώσεων.

Μεγάλος σταθμός αυτής της δραστηριότητας θα είναι η 12η αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 19 - 22 Ιούνη και η συμμετοχή στις παλλαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στην ελληνική κυβέρνηση, που είναι κομμάτι τους, ενάντια στον πόλεμο και όλα τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Η ΚΝΕ θα στήσει εκεί τη δικιά της κατασκήνωση ειρήνης, θα διαδηλώσει με τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και θα διοργανώσει πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Αργότερα, τον Αύγουστο, θα ταξιδέψει για εναλλακτικές, δημιουργικές διακοπές στην πανέμορφη Μυτιλήνη, στο κάμπινγκ που διοργανώνεται σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια.

Ολο το καλοκαίρι θα συνεχίζονται οι πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, που φέτος θα έχουν ένα επιπλέον στοιχείο: Θα γιορτάσουν τα 35 χρόνια της ΚΝΕ, την πλούσια ιστορία της, πάντα μπροστά στους αγώνες της νέας γενιάς. Μαζικοί αγώνες για τα προβλήματα που καίνε, κοινωνικοπολιτικοί αγώνες μαζί με το εργατικό κίνημα στην προοπτική του λαϊκού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Για ν' ανοίξει ο δρόμος του μέλλοντος, όπου λαός και νεολαία θα καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ