Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά συμμετοχή στο έγκλημα!

Μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την εμπλοκή της χώρας στη δολοφονική επιδρομή των Αμερικανών και των πιστών συμμάχων τους στο Ιράκ. Παρά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών στελεχών, η εμπλοκή αυτή είναι άμεση, μεγάλη και εκφράζεται με:

  • Τη συμμετοχή των δύο φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, στη Μεσόγειο και τον Περσικό, σε αποστολές σχετικές με τις πολεμικές προετοιμασίες.
  • Την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στον πόλεμο, με τη χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου και τη διάθεση των πληρωμάτων των αεροσκαφών «ΑΒΑΚΣ» για τις ανάγκες των επιδρομέων.
  • Τη λειτουργία της βάσης της Σούδας, η οποία λειτουργεί ως στρατηγικό ορμητήριο των ΗΠΑ για την επιδρομή τους. Τη χρησιμοποίηση άλλων βάσεων, όπως του Αραξου και του Ακτιου για διευκολύνσεις.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τα παραπάνω δε συνιστούν συμμετοχή στον πόλεμο, αλλά γίνονται προς εκπλήρωση των υποχρεώσεων, που ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών της με την κυβέρνηση των ΗΠΑ... Πέρα από το γεγονός πως δεν είναι γραμμένο πουθενά ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις επειδή έτσι θέλουν οι Αμερικάνοι, σε καμιά συμφωνία δε λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να βάζει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση πάνω από το Διεθνές Δίκαιο. Και στο κάτω - κάτω της γραφής, αν η κυβέρνηση είχε υπογράψει κάποια τέτοια συμφωνία, οφείλει τώρα να την ακυρώσει!

Η απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όπως καταγράφηκε με τις τεράστιες διαδηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά ακόμα και με δημοσκοπήσεις, είναι να σταματήσει η καθ' οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική επιδρομή. Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τη λαϊκή θέληση, εξάλλου υποτίθεται ότι στο όνομα του ελληνικού λαού ασκεί την εξουσία. Υπάρχει, βέβαια, ένας επιπλέον λόγος και αυτός αφορά στο ότι η επιδρομή εναντίον του Ιράκ είναι παράνομη, ακόμη και με τα μέτρα του ΟΗΕ, αφού γίνεται παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση οφείλει τώρα:

Να διατάξει αμέσως την επιστροφή των ελληνικών πολεμικών πλοίων από τη Μεσόγειο και τον Περσικό. Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στις αμερικανικές δυνάμεις, με την απαγόρευση της διέλευσης των αμερικάνικων και των βρετανικών αεροσκαφών από τον ελληνικό εναέριο χώρο και με την ανάκληση των πληρωμάτων των «ΑΒΑΚΣ» από την Τουρκία. Να κλείσει τη βάση της Σούδας και να απαγορεύσει οποιαδήποτε λειτουργία της, καθώς και των άλλων βάσεων.

Σε όποια άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι συνένοχη και άμεσα συμμέτοχη σ' αυτό το έγκλημα, όχι μόνον κατά του ιρακινού λαού, αλλά κατά της ανθρωπότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ