Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διαχρονικό - αγωνιστικό μήνυμα

Αύριο, 23 του Φλεβάρη 2003, συμπληρώνονται ακριβώς 60 χρόνια από τότε που (στις 23 του Φλεβάρη 1943), μέσα στο σκοτάδι της φασιστικής σκλαβιάς, ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ. Η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νεολαίας, που έμελλε σε ελάχιστο, σχετικά, χρονικό διάστημα, να συσπειρώσει αγωνιστικά στις γραμμές της 600.000 νεολαίους, να εκφράσει το σύνολο, ουσιαστικά, της ελληνικής νεολαίας, γιατί, ακριβώς, εξέφρασε τους πόθους και ενσάρκωσε με τη δράση της τα οράματά της για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, κοινωνικά δίκαιη, με λαοκρατία και σοσιαλισμό.

Μαζί με όλο το λαό, ο οποίος αγωνιζόταν με το ηρωικό ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές που ήταν η ψυχή της Μεγάλης μας Αντίστασης, η νεολαία της πατρίδας μας, μέσα από την οργάνωση της ΕΠΟΝ - για την ίδρυση της οποίας, επίσης, πρωτοστάτησαν η ηρωική ΟΚΝΕ, το ΚΚΕ - πήρε η ίδια στα χέρια της την τύχη του μέλλοντός της. Πάλεψαν για μια πατρίδα, όπου η νεολαία, πρώτα απ' όλους, θα εξασφάλιζε τα κοινωνικά και πολιτικά της δικαιώματα, ολόπλευρη μόρφωση με δημόσια δωρεάν Παιδεία και πολιτισμό, το δικαίωμα σε αξιοπρεπή δουλιά και τόσα άλλα.

Κατάφερε η ΕΠΟΝ, με το αγωνιστικό της μήνυμα, η υποδουλωμένη νεολαία της πατρίδας μας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Να μπει μπροστάρης στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα γράφοντας μοναδική ιστορία δόξας και τιμής. Δίνοντας πρότυπα νέων αγωνιστών ολοκληρωμένων, όπως της Ηρώς Κωνσταντοπούλου, της Παναγιώτας Σταθοπούλου, της Κούλης Λίλη, των ΕΠΟΝιτών του Υμηττού, Μπιζανίου, της Καλλιθέας, τόσων και τόσων νεολαίων που έδωσαν και τη ζωή τους για ιδανικά και δικαιώματα, αφήνοντας μοναδική παρακαταθήκη που θα εμπνέει τις επερχόμενες γενιές.

Εξήντα χρόνια μετά, σε μια περίοδο όπου η ιμπεριαλιστική νέα τάξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απειλεί να γυρίσει την ανθρωπότητα στη βαρβαρότητα, οι υποθήκες της ΕΠΟΝ προβάλλουν ολοζώντανες μπροστά στη νεολαία μας. Υποθήκες για τους αγώνες της σημερινής νέας γενιάς, που συνεχίζει η ΚΝΕ. Υποθήκες που επιβεβαιώνουν ότι η ζωή είναι ωραία όταν συνοδεύεται με ιδανικά, με λευτεριά, χωρίς άγχος για το αύριο, χωρίς τις παγίδες της διαφθοράς, των καπιταλιστικών κερδών και της ιδεολογίας της αστικής τάξης πως «όλα αγοράζονται και όλα πουλιούνται». Το δίδαγμα ότι η Ελλάδα είναι όμορφη χωρίς τους εγχώριους αφέντες και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους.

Μ' αυτές τις παρακαταθήκες, όπως και τότε και σήμερα, η νεολαία μας, με μπροστάρηδες τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον, για τα ίδια δικαιώματα στη μόρφωση και στον πολιτισμό, για κοινωνικά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Παλεύει, με μπροστάρηδες τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες- κληρονόμους των ηρωικών αγώνων της ΟΚΝΕ-ΕΠΟΝ, πρώτα απ' όλα για το ύψιστο δικαίωμα της ειρήνης, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά λαών και χωρών. Παλεύει, εν τέλει, για την αγωνιστική συσπείρωση στο Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, το νέο ΕΑΜ στις σημερινές συνθήκες, που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα του λαού και ιδιαίτερα όλης της νεολαίας της πατρίδας μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ