Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρωτοβουλία ελπιδοφόρας προοπτικής

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Ιράκ και οι αρχιτέκτονες του πολέμου υπόσχονται να ρίξουν δεκαπλάσιες βόμβες απ' αυτές που έριξαν στον Περσικό το 1991. Στις σημερινές αρνητικές για τους λαούς συνθήκες, η μόνη ελπίδα και δυνατότητα ανακοπής της επίθεσης των ιμπεριαλιστών, για αντιστροφή της κατάστασης, είναι η πάλη των λαών. Με αυτήν την έννοια, είναι ελπιδοφόρες οι κινητοποιήσεις, που γίνονται σε όλο τον πλανήτη κατά του πολέμου και των κυβερνήσεων που τον στηρίζουν.

Αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική έρχεται να ενισχύσει η κοινή ανακοίνωση 42 κομμουνιστικών, εργατικών και αριστερών κομμάτων, απ' όλο τον κόσμο, που δημοσιεύτηκε χτες στο «Ριζοσπάστη», με γενικό τίτλο «Στοπ στον επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ!».

Στην ανακοίνωση, γίνεται επιστημονική ανάλυση και προσδιορισμός των πραγματικών αιτίων αυτού του πολέμου, (έλεγχος πετρελαίων και αγορών), χωρίς περιστροφές επισημαίνονται οι δυνάμεις, (μονοπώλια), που ωθούν σ' αυτόν και αναδεικνύονται οι στόχοι ενός κινήματος, που μπορεί να πρέπει να τον αποτρέψει.

Η πρωτοβουλία των 42 κομμάτων εκδηλώνεται σε μια στιγμή, που σ' ολόκληρο τον κόσμο φουντώνουν οι πάσης φύσεως κινητοποιήσεις κατά του πολέμου. Δίνει πραγματικό περιεχόμενο και προοπτική στο γενικό σύνθημα «Οχι στον πόλεμο», πίσω απ' το οποίο προσπαθούν να κρυφτούν και ορισμένες δυνάμεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά εναντίον του πολέμου είναι. Οπως και κάποιοι εγχώριοι απολογητές της Νέας Τάξης (βλέπε Κ. Λαλιώτης), οι οποίοι δηλώνουν ότι παίρνουν τώρα μέρος στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ενώ η κυβέρνηση της χώρας εμπλέκεται ήδη στην προετοιμασία του με πολεμικά πλοία στην περιοχή, με τη βάση της Σούδας σε πλήρη ενεργοποίηση, για τους δικούς τους λόγους.

«

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου ΗΠΑ και Βρετανία κλιμακώνουν τις προετοιμασίες, για να εξαπολύσουν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον οποίο ήδη το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στηρίξει στη Σύνοδο της Πράγας. Το εκτεταμένο πολεμικό δυναμικό των βάσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη ενεργοποιείται, με σκοπό τη διεξαγωγή αυτού του πολέμου», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ενώ, τα κόμματα που τη συνυπογράφουν καλούν τους εργαζόμενους, τους λαούς των χωρών τους, «να σταματήσουμε τον επιθετικό πόλεμο στο Ιράκ. Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε για απόπειρες των μεγάλων δυνάμεων να εκβιάσουν τον ΟΗΕ. Πρέπει να αντιταχτούμε σε κάθε είδους ευρωπαϊκή υποστήριξη στον πόλεμο ή συμμετοχή σε αυτόν. Απαιτούμε να μη διαθέσουν οι χώρες μας στις ΗΠΑ στρατιωτικές ή άλλες διευκολύνσεις, για να πραγματοποιήσουν τους επιθετικούς σκοπούς τους».

Η ανακοίνωση των 42 κομμάτων δίνει μια στέρεη βάση για την ανάπτυξη ενός παλλαϊκού κινήματος και στη χώρα μας με αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά κατά του πολέμου, ενός αγωνιστικού κινήματος, που θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλες τις αποφάσεις για την εμπλοκή της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις και να μη διευκολύνει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ, πολύ περισσότερο με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ