Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θα μας βρουν απέναντί τους

Το δηλώνουν πλέον ευθέως. Η ελληνική προεδρία θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Θα είναι - και αυτή - μια προεδρία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Ηδη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να αναλάβει το βρώμικο έργο προώθησης των στόχων της Λισαβόνας. Η προχτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνει ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί με σημαία την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Η ελληνική προεδρία θα βάλει, και αυτή, το δικό της λιθαράκι στην «απορύθμιση»... Θα τεντώσει, ακόμα περισσότερο, τις εργασιακές σχέσεις, που είναι ήδη «λάστιχο».

Ως γνήσια «ευρωπαϊκή δύναμη», όπως δηλώνουν, άλλωστε, και οι άλλοι, ΝΔ και ΣΥΝ, θα συνδράμει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα... της εκμετάλλευσης, παίρνοντας από τις εργατικές οικογένειες και προσφέροντας ό,τι είναι δυνατό στο μεγάλο κεφάλαιο. Αλλωστε, δεν μπορεί να κάνει τίποτα διαφορετικό, από ό,τι καθημερινά πράττει με συνέπεια και στο εσωτερικό της χώρας. Προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις, επιδοτήσεις και ασυδοσία, καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, φοροκαταστολή των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και ωμή καταστολή στους δρόμους, στις διαδηλώσεις, στα εργοστάσια, στα δικαστήρια.

Σε όλο αυτό το «κόλπο γκρόσο», στη νέα επέλαση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων, έχει και τους σωματοφύλακές της, όπως κάθε γνήσια δυναστεία. Δεν είναι μόνον ο ΣΕΒ και η μεγαλοεργοδοσία, είναι και οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ, οι τιτλούχοι των μη κυβερνητικών, αλλά υποτακτικών σε αυτήν οργανώσεων. Οι συν-εταίροι της υποταγής αναλαμβάνουν και πάλι ρόλο. Χτες στήριξαν το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, προχτές υπονόμευσαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, σήμερα γίνονται και βαποράκια της ακόμη πιο βαθιάς ενσωμάτωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Απέναντι σ' όλη αυτήν την πλημμυρίδα που έρχεται, για τους εργαζόμενους, ένας είναι ο μονόδρομος. Η πάλη και η αντίσταση με ξεκάθαρους στόχους, που θα αμφισβητούν ευθέως το «Τρίτο Ράιχ» των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης, δε θα γίνουν κλοτσοσκούφι ανάμεσα στους απολογητές του ιμπεριαλισμού, είτε εμφανίζονται σαν «ευρωπαϊστές», είτε σαν υπερασπιστές του αμερικάνικου «κέντρου». Δε θα πέσουν στην παγίδα των διαφόρων «φόρουμ», να διαλέξουν εκμετάλλευση διά χειρός φιλελευθέρων ή εκμετάλλευση με σοσιαλδημοκρατικό μείγμα. Θα σταθούν απέναντι με τα δικά τους αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τις σημαίες τους, σε όλες τις πτέρυγες της νέας τάξης του κεφαλαίου.

Μπροστά στην ελληνική προεδρία, στις πλάτες του ελληνικού εργατικού κινήματος, πέφτει μεγάλο βάρος. Απ' αυτήν την άποψη, η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, στις 5 Δεκέμβρη, δεν πρέπει να αφεθεί να είναι μια «τουφεκιά στον αέρα», όπως ενδόμυχα ελπίζουν κάποιοι. Οι ταξικές δυνάμεις φιλοδοξούν να γίνει ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των λαϊκών αγώνων. Θα ακολουθήσει το συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη στην Αθήνα, στην Κοπεγχάγη και σε όλη την Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας ετοιμάζονται, ώστε, σε κάθε βήμα της προεδρίας, σε κάθε εκδήλωση και φιέστα των υπαλλήλων της Κομισιόν, να νιώθουν την οργή τους. Να βλέπουν την απόφασή τους, να αντισταθούν στην Ευρώπη των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ