Παρασκευή 5 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στον κρατικό αυταρχισμό

Σε μια περίοδο που ο κουρνιαχτός της «τρομοκρατίας» και οι αποκαλύψεις περί «17 Νοέμβρη» σκιάζουν τα πάντα, ο αυταρχισμός της κυβέρνησης καλά κρατεί. Είναι γνωστή η απόφαση που «ντύνει στο χακί» τους ναυτεργάτες με την επ' αόριστον επιστράτευσή τους, όπως και η προσπάθεια της κυβέρνησης, διά της διορισμένης διοίκησης στα «Ελληνικά Πετρέλαια», να βγάλει παράνομη την απεργία των εργαζομένων, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση άλλης μιας δημόσιας επιχείρησης. Με «πρόσχημα» το ...«δημόσιο συμφέρον», η αστυνομοκρατία και το κράτος του νόμου επιχειρείται να εμπεδωθούν ως δεδομένα και, μάλιστα, «απαραίτητα για τους εργαζόμενους». Είναι αυτό που υποκριτικά λέγεται από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ότι θα «εξασφαλιστεί η ασφάλεια του πολίτη»!

Ομως, αυτή η επιχείρηση της «τάξης και του νόμου» άμεσα σημαίνει χτύπημα στις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα και πρωτίστως στην πολιτική δράση. Το τελευταίο κρούσμα, ανάμεσα στα πολλά που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα ενάντια σε νεολαίους κομμουνιστές, έρχεται από την Καλαμάτα. Εκεί, το βράδυ της Τετάρτης, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις μελών και στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που καλούσαν το λαό της πόλης να αντιδράσει στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τ. Μίλερ, στην περιοχή. Η δράση των αγωνιστών, που αντιδρούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και θεωρούν τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ ανεπιθύμητο, ενόχλησε τις δυνάμεις καταστολής που έσπευσαν να εφαρμόσουν τις κυβερνητικές εντολές. Ετσι, κρατήθηκαν όλη τη νύχτα και αφού πέρασαν από διαδικασία αυτόφωρου, προσάγονται σε δίκη με την κατηγορία της «διακεκριμένης φθοράς». Ετσι εφαρμόστηκε εκεί το κράτος του νόμου!

Αντίστοιχο είναι το αυταρχικό κρούσμα στο Μενίδι χτες με τη σύλληψη αγωνιστή και το σχηματισμό τελικά δικογραφίας από το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Αναργύρων, για «παρακώλυση συγκοινωνιών»(!) επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση για τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός πάνε χέρι - χέρι και οι κομμουνιστές, πρωτοπόροι στους λαϊκούς αγώνες, μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο. Μόνο που αυτή η τακτική της αστικής τάξης και των πολιτικών υπηρετών της, ποτέ στην ιστορία και αυτού του τόπου δεν είχε αποτέλεσμα.

Σήμερα, οι κομμουνιστές δίνουν και πάλι το «παρών». Ενάντια στους διάφορους «τρομονόμους», στην προσπάθεια για περιορισμό της πολιτικής δράσης όσων δυνάμεων αντιπαλεύουν το μονόδρομο των επιλογών του κεφαλαίου, στην ενίσχυση - με διάφορα προσχήματα - των κατασταλτικών μηχανισμών. Σπάνε την τρομοκρατία στην πράξη. Τα νιάτα της ΚΝΕ το Σαββατοκύριακο στήνουν το δικό τους στρατηγείο ειρήνης στο Στόμιο της Λάρισας, διαδηλώνουν ενάντια στο ορμητήριο του θανάτου, το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο. Συνεχίζουν την αντιιμπεριαλιστική τους δράση, που αγκαλιάζουν όλο και περισσότεροι νέοι. Με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες, με το μεγάλο άνοιγμα του 28ου Φεστιβάλ τους, που ανοίγει τα φτερά του σε όλη τη χώρα, στέλνουν το μήνυμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης. Ετσι ξέρουν να απαντάνε στην κρατική τρομοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ