Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μήνυμα αντίστασης στην κάλπη

Μέρα φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών σήμερα. Οι εκλογές αυτές είναι μια διαδικασία, που είχε πάντα και συνεχίζει να έχει και σήμερα πολιτική αξία και καταγράφει το συσχετισμό δύναμης στο φοιτητικό κίνημα. Οι φετινές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο, που εντείνεται η κυβερνητική επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, στον ίδιο το χαρακτήρα της ανώτατης βαθμίδας της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση έχει στρατηγική στόχευση, που σταδιακά την προχωράει. Εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις τρέχουσες ανάγκες του στη χώρα μας και εφαρμόζει πιστά τις εντολές της ΕΕ για ξεθεμελίωμα της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, με την προώθηση των κατευθύνσεων της Διακήρυξης της Μπολόνια, του «εκπαιδευτικού Μάαστριχτ». Μετά την ψήφιση του νόμου της ψευτο-ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, προετοιμάζει τη λεγόμενη αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και έχει στα σκαριά το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, στη λογική της πλήρους υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών και της πλήρους υποταγής της έρευνας στις ανάγκες της αγοράς (βλέπε των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων).

Ολα αυτά τα μέτρα που προωθούνται στοχεύουν, στην ουσία, στο να αντιστοιχίσουν την εκπαίδευση στις συνολικές αναδιαρθρώσεις, που περνάνε με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, το Ασφαλιστικό, την προσπάθεια χειραγώγησης της αγανάκτησης της νεολαίας. Με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», προσπαθεί να συγκαλύψει τον ενιαίο στόχο και την ουσία των αναδιαρθρώσεων. Φοβάται να πει ανοιχτά ότι στην Μπολόνια υπέγραψε τη θανατική καταδίκη των σπουδών και του μέλλοντος της νεολαίας της χώρας μας. Σ' αυτήν της την προσπάθεια, έχει σταθερούς βαστάζους τις παρατάξεις ΠΑΣΠ (που είναι το φερέφωνό της στις σχολές) και ΔΑΠ, που, χωρίς διαφωνία στην ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, πιέζει για πιο αντιδραστικά μέτρα.

Η διαδικασία διάλυσης της ανώτατης παιδείας συναντά, όμως, σημαντικά εμπόδια στους ίδιους τους σκεπτόμενους φοιτητές, με μπροστάρηδες του κομμουνιστές και άλλους συνεπείς αγωνιστές, που συσπειρώνονται στην Πανσπουδαστική. Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον του φοιτητικού κινήματος. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, μπορούν να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες και να διεκδικήσουν και να επιβάλουν μαζί με το λαϊκό κίνημα πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Παιδεία, Δημόσια και Δωρεάν, για πραγματικούς επιστήμονες και επιστήμη, που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Σήμερα, να μαυρίσουν όλους αυτούς, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διευκολύνουν την εφαρμογή της πολιτικής ενταφιασμού των δικαιωμάτων τους, να στηρίξουν τη μόνη συνεπή δύναμη της αντίστασης και της προοπτικής, να ενισχύσουν τα «ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ