Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντεπίθεση στην επίθεση

Τελικά, το ΠΑΣΟΚ - που κυβερνά τη χώρα σχεδόν 18 ολόκληρα χρόνια με την ψήφο και των εργαζομένων αγροτών - πέταξε από το πρόσωπό του τη φιλοαγροτική του μάσκα. Η κυριακάτικη δήλωση του Κ. Λαλιώτη, πως δήθεν «συμφωνεί με τα συλλαλητήρια των αγροτών» αλλά διαφωνεί με το να βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους, ήταν εκ του πονηρού. Είχε μοναδικό στόχο να αποκόψει από τις κινητοποιήσεις τα μέλη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που όμως πλήττονται εξίσου με τους άλλους αγρότες από την πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη. Η πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει μια ώρα νωρίτερα το καταστροφικό σχέδιο ξεκληρίσματος των αγροτοκτηνοτρόφων φάνηκε και από τις προχτεσινές αποφάσεις για το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και των θυγατρικών της.

Ετσι, την ώρα που οι αγρότες βρίσκονταν ακόμη με τα τρακτέρ στους δρόμους διεκδικώντας από την κυβέρνηση να τους προστατέψει από τους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ (για το βαμβάκι, τα καπνά, το λάδι και άλλα παραδοσιακά ελληνικά αγροτικά προϊόντα) με το να τους εξασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές, που να καλύπτουν το κόστος συν ένα λογικό κέρδος, έπεσε η μάσκα των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο γύρισαν την πλάτη στους αγρότες, αλλά τους έδωσαν μια ακόμη «κλοτσιά», ώστε να επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους από την αγροτική γη. Και η «κλοτσιά» δεν ήταν άλλη από την κυβερνητική απόφαση, να παραδοθούν στη ληστρική εκμετάλλευση των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου η ΑΤΕ, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, οι συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες ΔΩΔΩΝΗ, ΡΟΔΟΠΗ και ΑΓΝΟ, η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ καθώς και οι εταιρίες ΚΑΕ και ΑΤΕ Λίζινγκ, που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης.

Με την απόφασή της να ξεπουλήσει την ΑΤΕ και τις 8 θυγατρικές της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι σαν να κόβει ακόμα και το οξυγόνο από έναν ασθενή που πάσχει από άσθμα. Η κυβέρνηση όχι μόνο αποποιείται το δικαίωμα άσκησης στοιχειώδους έστω «κοινωνικής» πολιτικής (ειδικά επιτόκια, σχετικά λογικές τιμές συγκέντρωσης των αγροτικών προϊόντων συν ένα λογικό κέρδος και συγκρατημένες τιμές πώλησης στις ζωοτροφές), αλλά εγκαινιάζει μια νέα ολομέτωπη επίθεση στους αγρότες, που θα την δουν όταν τα νέα αφεντικά της ΑΤΕ θα θέσουν σε εφαρμογή καταναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών...

Μπροστά στο νέο μέτωπο που ανοίγει η κυβέρνηση και τα μονοπώλια, οι αγρότες και να θέλουν δεν μπορούν να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Από αυτή την άποψη, οι αποφάσεις που θα πάρει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών την ερχόμενη Τετάρτη 19 του Δεκέμβρη για την πορεία του αγώνα είναι μία: Αντεπίθεση και αγώνας μέχρι τη νίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ