Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χειραφέτηση από το δικομματισμό

Η πλήρης σύμπλευση κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφ' όλης της ύλης της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αποτελεί «κοινό τόπο» εδώ και χρόνια. Το γεγονός ότι η ταύτιση αυτή συνειδητοποιείται πλέον από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως επιβεβαιώνει το χτεσινό γκάλοπ της «Ελευθεροτυπίας», είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται να ληφθεί υπόψη. Η καθ' όλα βάσιμη και δικαιολογημένη πεποίθηση αυτή, που έχει διαμορφωθεί στην «κοινή γνώμη» μετά από 27 ολόκληρα χρόνια μεταπολιτευτικής εναλλαγής των δύο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία, δημιουργεί αφενός καλύτερες ευκαιρίες και δυνατότητες παρέμβασης του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και των κομμουνιστών, αφ' ετέρου δε και κινδύνους.

Είναι φανερό ότι δεν πρέπει καθόλου να υποτιμηθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει, αυτή δηλαδή η συνειδητοποίηση της ταύτισης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να οδηγήσει στη μοιρολατρία, την παραίτηση και την ιδιώτευση ακόμα μεγάλα τμήματα εργαζομένων, ακριβώς επειδή μέχρι πριν από ένα χρονικό διάστημα έτρεφαν αυταπάτες για τις «διαφορές» μεταξύ των δύο «πυλώνων» του συστήματος. Μια τέτοια εξέλιξη οπωσδήποτε διευκολύνει την κυριαρχία του δικομματισμού, αφού στέλνει στο «περιθώριο» μεγάλες λαϊκές μάζες και μάλιστα αυτές που προβληματίζονται περισσότερο. Δεν αποτελεί, επίσης, απάντηση στην «κοινή πορεία» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, η ατομική αναδίπλωση και πολύ περισσότερο η ψήφισή τους στις εκλογές κάτω από το βάρος των γνωστών εκβιαστικών διλημμάτων και της λογικής τού κάθε φορά «μικρότερου κακού». Μια τέτοια συμπεριφορά και στάση επιτρέπει στις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων να επικαλούνται τη λαϊκή συναίνεση για να επιβάλουν αντιλαϊκές πολιτικές και μέτρα.

Από την άλλη, είναι φανερό ότι προβάλλει πιο επιτακτικά από ποτέ η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός άλλου, εντελώς διαφορετικού, πόλου στην πολιτική ζωή του τόπου, που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού. Αυτή η πολιτικοκοινωνική συμμαχία θα στοχεύει στην εξουσία, ώστε να επιβάλλει φιλολαϊκές λύσεις. Πρόκειται, βέβαια, για ένα Λαϊκό Μέτωπο, για το οποίο αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να χάνεται ούτε στιγμή για την ανάπτυξη λαϊκών συσπειρώσεων και κοινών δράσεων, γύρω από τις οποίες σταθερά και επίμονα παλεύει το Κόμμα μας.

Οι δημοτικές εκλογές από την άποψη αυτή είναι μια καλή ευκαιρία. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την περιοδεία στη Θεσσαλία, περιέγραψε με σαφήνεια τη σημασία τους με το βλέμμα στο μέλλον: «Η μάχη των τοπικών εκλογών μπορεί να προσφέρει μια σημαντική υπηρεσία προοπτικής στον ελληνικό λαό, να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό από τη λογική και την πολιτική των μονόδρομων, από τη μοιρολατρική άποψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ότι παρά τη δυσαρέσκεια, που είναι γενικευμένη, μπροστά στην κάλπη η επιλογή πρέπει να γίνεται ανάμεσα στους δύο...». Και ακόμα: «Η ψήφος κατά των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στους δύο γύρους, θα είναι ψήφος που θα δείχνει διάθεση χειραφέτησης από τη λογική των μονόδρομων, θα είναι απόδειξη ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι που πλήττονται, δε νομιμοποιούν την κυρίαρχη πολιτική...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ