Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστική απειλή

Ολο λένε πως «ράβουν» την ειρήνη και όλο βγαίνει πόλεμος. Οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί φυσικά δε δείχνουν να αιφνιδιάζονται, γιατί ξέρουν απαρχής πως μ' αυτό το δικό τους «ύφασμα» μόνο ειρήνη δεν είναι δυνατόν να γίνει. Αν στο ελάχιστο νοιάζονταν για την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων, τότε ούτε πόδι δε θα είχε πατήσει σε τούτα τα λημέρια. Ελα όμως που αυτός είναι όλος ο καυγάς. Δηλαδή, να πατήσουν για τα καλά στην περιοχή, άρα να κάνουν πόλεμο. Πόλεμο, για να υποτάξουν τους λαούς. Πόλεμο, για να υπερισχύσουν στον εσωτερικό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ο ένας του άλλου. Πόλεμο, για να χρησιμοποιήσουν τον ένα λαό ενάντια στον άλλο.

Ολα τα άλλα που ακούγονται περί «προσπαθειών ειρήνης» από ΝΑΤΟικά χείλη είναι ακριβώς γιατί τα συμφέροντά τους τους σπρώχνουν να είναι χωμένοι για τα καλά στις υποθέσεις των Βαλκανίων και γι' αυτό προγραμματίζουν και κάνουν πολέμους. Οταν δεν έχουν αφορμές αποδείχτηκε πως -αν αφήνονται μόνοι τους χωρίς την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα- τις κατασκευάζουν.

Για παράδειγμα, είναι γνωστός ο τρόπος που ξεφύτρωσαν σχεδόν από το πουθενά οι UCK και ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκαν για να αιματοκυλήσουν οι ΝΑΤΟικοί τη Γιουγκοσλαβία, να κάνουν κατοχή στο Κοσσυφοπέδιο και να εκβιάζουν πλέον ολόκληρη την περιοχή. Είναι φως φανάρι, επίσης, πως κάποιοι, αν όχι όλοι από τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους, «τους κάνουν πλάτες» και τώρα ακόμη, για να πετύχουν καλύτερη θέση στον εσωτερικό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Πολλές φορές, μάλιστα, ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός έχει και αυτό το χαρακτήρα. Δηλαδή, ποιος θα πρωτοχρησιμοποιήσει τους Αλβανούς αυτονομιστές, για να βάλουν φωτιά μεν, αλλά στην κατεύθυνση που έχει συμφέροντα ο συγκεκριμένος ιμπεριαλιστής.

Ετσι, για παράδειγμα, από την αρχή των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ ο προσεκτικός αναγνώστης θα διέκρινε πάντα ένα μικρότερο ζήλο στους Γερμανούς διπλωμάτες και στον ίδιο τον Φίσερ στο να καταγγείλουν τις προσπάθειες διάλυσης της γειτονικής χώρας. Αμέσως μετά, βέβαια, φάνηκε πως και οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να «μείνουν πίσω» και παρά τα όσα διακήρυσσαν επίσημα προέκυψε ο μεσολαβητής μεταξύ των αλβανικών κομμάτων και των Αλβανών αυτονομιστών για το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας» να είναι Αμερικανός διπλωμάτης του ΟΟΣΑ.

Ιμπεριαλιστές είναι και ιμπεριαλιστικά θα σκέφτονται και θα ενεργούν. Καμιά αυταπάτη ως προς αυτό. Στην κατεύθυνση μπορεί να διαφέρουν που δίνει φυσικά και διαφορετική εκδοχή στον κίνδυνο που υπάρχει όμως έτσι και αλλιώς. Αρα το αν μια αμερικανική εφημερίδα, για παράδειγμα, μοιράζει την ΠΓΔΜ σε σενάριο, που δημοσιεύει, με τον έναν τρόπο και μια γερμανική ιστοσελίδα με κάπως διαφορετικό, μπορεί να διατυπώνουν τα συμφέροντα μιας ιμπεριαλιστικής μερίδας μπορεί επίσης το αντίθετο, αλλά ουσιαστικά ομολογούν σχέδια για την καταστροφή και τον πόλεμο.

Βέβαια, οι εξελίξεις δεν κρίνονται μόνο από τα κέφια ούτε των ξεχωριστών ούτε όλων μαζί των ιμπεριαλιστών. Αυτό γίνεται μόνο αν αφεθούν μόνοι τους ανενόχλητοι χωρίς την ενωμένη δράση του λαϊκού παράγοντα. Να γιατί, για παράδειγμα, για να μην τον έχουν «στα πόδια τους» περνούν τους τρομονόμους και άλλα ανάλογα μέτρα. Να γιατί από την άλλη όμως, δεν μπορεί να τους γίνει το χατίρι. Επιβάλλεται να πάρουν απάντηση με ένταση της λαϊκής συμμετοχής και παρέμβασης στις εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ