Σάββατο 12 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στόχος τους ο λαός

Η Αστυνομία κοντά στον πολίτη. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τόσο κοντά, δε, μέχρι... παρεξηγήσεως. Αστυνομικά μπλόκα και έλεγχοι πολιτών που αντιμετωπίζονται σαν ύποπτοι! Το δόγμα της επιθετικής αστυνόμευσης αντιμετώπισαν προχτές δύο εργαζόμενοι. Τα αστυνομικά όργανα δεν αρκέστηκαν στον έλεγχο της ταυτότητάς τους. Σε δημόσιο χώρο τούς υποχρέωσαν να κατεβάσουν παντελόνια και σώβρακα. Για να τους συμμορφώσουν, δε, τους «έχωσαν» και μερικές... γρήγορες για να δουν τι πάει να πει κρατική εξουσία.

Το γεγονός κατήγγειλε η Ενωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και είναι το τρίτο που συμβαίνει μέσα σε τρεις μέρες. Την περασμένη Τετάρτη δυο μέλη της ΚΝΕ πιάστηκαν σε σπουδαστική πορεία. Γλίτωσαν μετά από παρέμβαση των διαδηλωτών, αφού «φιλοδωρήθηκαν» με κλοτσιές και βρισιές. Την περασμένη Τρίτη στη γιορτή βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, αστυνομικοί εισέβαλαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία και προφασιζόμενοι έλεγχο αλλοδαπών, ενεργώντας με ανοίκειο τρόπο, υπέβαλαν σε σωματική έρευνα εργαζόμενους και επισκέπτες της γιορτής βιβλίου. Το συμβάν αυτό έχει καταγγελθεί από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου και το Σύλλογο Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Αθηνών.

Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τα μόνα. Τα τελευταία χρόνια η αστυνόμευση έχει γίνει επιθετικότερη με στόχο, πλέον, τον πολίτη. Και, μάλιστα, όχι μόνο τον πολίτη που αντιδρά και αγωνίζεται, αλλά ακόμα και αυτόν που «κοιτάει τη δουλιά του». Αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα, όπως το προχτεσινό. Μεθοδικά, τα τελευταία χρόνια, η κρατική εξουσία κάνει ενέσεις αυταρχισμού στο σώμα της κοινωνίας. Με πρόσχημα την καταστολή της εγκληματικότητας, οι αρχές κάνουν παντού εμφανή την παρουσία τους για να δείξουν και να αποδείξουν ότι ο πολίτης είναι κάτω από την ασφυκτική τους «προστασία». Οτι η καταστολή είναι η μόνη και αναγκαία λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οτι με την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και τη... συνεργασία με τους πολίτες, θα κοιμόμαστε ήσυχοι, όπως τα πρόβατα στη στάνη. Ο μεγάλος τσέλιγκας του κράτους, με τα τσοπανόσκυλά του, επαγρυπνεί!

Ομως, ο κρατικός αυταρχισμός έχει να αντιμετωπίσει και τους πολίτες που αγωνίζονται, που διαδηλώνουν, που δε μένουν αδιάφοροι, που δε γίνονται οσφυοκάμπτες. Γι' αυτούς υπάρχει ο «τρομονόμος», που έχει ετοιμαστεί, και το νομοσχέδιο περιστολής των διαδηλώσεων. Ετσι, όσοι δε συμμορφώνονται στις υποδείξεις, θα έχουν να αντιμετωπίσουν χειρότερα. Και οι δυο νόμοι αποτελούν σήμερα όπλα της άρχουσας τάξης απέναντι στους πολίτες.

Καταβάλλει προσπάθεια να τους μεταβάλει σε υπηκόους, που θα κάμπτουν τον αυχένα στα κελεύσματά της. Να μην τους περνάει από το μυαλό ότι είναι στο χέρι τους και μπορούν να «ξεβρακώσουν» με την πάλη τους την εξουσία, είτε αυτή είναι κρατική, είτε εργοδοτική. Να είναι φοβισμένοι. Στόχος, επίσης, είναι και το χτύπημα κάθε μορφής συλλογικής δράσης, που πετυχαίνεται με τις διώξεις συνδικαλιστών και την παραβίαση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στους χώρους δουλιάς.

Φοβούνται. Ξέρουν πολύ καλά ότι οι συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα θα σπείρει ανέμους στην κοινωνία. Περιμένουν να θερίσουν θύελλες και προετοιμάζονται. Την ίδια προετοιμασία πρέπει να κάνουν και οι εργαζόμενοι. Η συσπείρωση, η συλλογική δράση είναι το όπλο που μπορεί να απαντήσει στην καταστολή. Το λαϊκό κίνημα δε θα αφήσει τους κρατούντες σε ησυχία. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται η κινητοποίηση πολλών. Αυτό το διάστημα ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να ψηφιστεί ο «τρομονόμος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ