Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στη νέα απάτη

Με φουλ τις μηχανές η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επισπεύδει τις διαδικασίες για την προώθηση του νομοσχεδίου της λεγόμενης ανωτατοποίησης των ΤΕΙ. Το σκηνικό που στήνεται είναι ήδη γνωστό και από άλλους τομείς. Η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα τις βασικές αρχές της πολιτικής της και στη συνέχεια εξαγγέλλει διάλογο που όμως δε θα τροποποιεί αυτές τις βασικές αρχές. Το ίδιο συνέβη και με τα εργασιακά που έγινε ο «κοινωνικός διάλογος», το ίδιο και με όσα νομοθετήματα φέρνει. Ετσι, λοιπόν, και με το θέμα των ΤΕΙ έχει επιστρατεύσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει, για να πείσει ότι προχωράει στην αναβάθμισή τους. Η πραγματικότητα όμως είναι απολύτως αντεστραμμένη. Η νέα απάτη της κυβέρνησης, όπως τη χαρακτήρισε το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τις σπουδές στα ΤΕΙ, αλλά οδηγεί στην υποβάθμιση και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Η κυβέρνηση προχωράει με ειλημμένες αποφάσεις. Αυτές προσδιορίζονται συγκεκριμένα και έχουν προσυπογραφεί από το υπουργείο Παιδείας στη διαβόητη «Διακήρυξη της Μπολόνιας». Αυτό το σύγχρονο εκπαιδευτικό όραμα του πολυεθνικού κεφαλαίου της Ευρώπης, που απαιτεί σήμερα ένα φτηνό, μισοκαταρτισμένο εργατικό δυναμικό και μια μικρή ελίτ πραγματικών επιστημόνων. Κεντρικός στόχος που υπηρετείται και από την ονομαστική και μόνο ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που προωθείται είναι να διασπαστούν οι σπουδές σε μικρής διάρκειας προπτυχιακές σπουδές, που θα αντιστοιχούν σε μια μέσου τύπου επαγγελματική εκπαίδευση, υποταγμένη στις άμεσες ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς. Ετσι, η ουσιαστική επιστημονική γνώση μετατοπίζεται στους επόμενους κύκλους σπουδών, στα μεταπτυχιακά και το διδακτορικό, με αυστηρές επιλεκτικές διαδικασίες και με υψηλά δίδακτρα.

Στα πλαίσια αυτής της γενικότερης πολιτικής, που είναι αναγκαιότητα για τα συμφέροντα και το μοντέλο ανάπτυξης και του ελληνικού κεφαλαίου, έρχονται και τα «βαφτίσια ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, από την κυβέρνηση. Βέβαια, η κατάσταση των εν λόγω ιδρυμάτων δεν πρόκειται να αλλάξει, εξάλλου διατηρείται στο ακέραιο η ανισοτιμία ΑΕΙ - ΤΕΙ και ο αναχρονιστικός διαχωρισμός τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Το υπουργείο Παιδείας με την τακτική του επιχειρεί να διασπάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, το φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα και μέσω των μηχανισμών που διαθέτει να περάσει πλατιά στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει καυγάς συντεχνιών μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ετσι εμφανίζει ως πρόοδο και εκσυγχρονισμό και δήθεν ικανοποίηση του αιτήματος για ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, τη συνολική λογική συρρίκνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης και τη δρομολογημένη πολιτική δραστικής μείωσης των αποφοίτων της.

Το ΚΚΕ από πολύ νωρίς έχει αποκαλύψει τη λογική της κυβέρνησης που συστηματικά προχωράει μετά την αντιδραστική μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην τριτοβάθμια, πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Κάλεσε και καλεί και σήμερα σε κοινό μέτωπο πάλης φοιτητές, σπουδαστές, το εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΕΙ και ΤΕΙ και τους εργαζόμενους συνολικά, να διεκδικήσουν ανώτατη εκπαίδευση, ενιαία, δημόσια και δωρεάν, κόντρα στην πολυκατηγοριοποιημένη δήθεν ανώτατη εκπαίδευση, όπου κυριαρχούν οι υποβαθμισμένες σπουδές για την πλειοψηφία και ουσιαστική επιστημονική γνώση για μια ελίτ. Οι κομμουνιστές προβάλλουν τη διεύρυνση της ανώτατης εκπαίδευσης με ένταξη των σημερινών ΤΕΙ, αφού αναμορφωθούν τα προγράμματα σπουδών τους, υπάρξει αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού και της υποδομής και αυτά καλύπτουν συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς επικαλύψεις και αναχρονισμούς διαχωρισμού επιστημονικής γνώσης και εφαρμογής. Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση η ανώτατη Παιδεία μπορεί να γίνει μοχλός μιας πραγματικά φιλολαϊκής ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ