Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ελπιδοφόρα ανυπακοή

Δεν «τρελάθηκαν» ξαφνικά όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και αρνήθηκαν να υποβάλουν τις δηλώσεις ντροπής του «πόθεν έσχες» που ζητά η κυβέρνηση. Αντίθετα, γνωρίζουν πολύ καλά για ποιους λόγους η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή του αυταρχικού και συκοφαντικού αυτού μέτρου και πώς σχεδιάζει να το εκμεταλλευτεί στη συνέχεια. Αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι τα «πόθεν έσχες» που καλούνται να καταθέσουν θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος τους, στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης κατά των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους που δέχονται από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Επίθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτό το διάστημα και θα ενταθεί μέσα στο 2001.

Ηκυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να επιβάλει το απαράδεκτο μέτρο του «πόθεν έσχες» χρησιμοποιώντας δύο κυρίως επιχειρήματα που επανέλαβε και χτες η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Πρώτον, ότι «θα αναβαθμίσει το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων» και δεύτερον «θα συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς». Πρόκειται για σαθρούς ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ποιο κύρος άραγε έχουν εργαζόμενοι που οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια; Πού «γράφει» το κύρος των υπαλλήλων η κυβέρνηση όταν εκχωρεί σωρηδόν στους ιδιώτες λειτουργίες και υπηρεσίες του δημοσίου και ξεπουλά τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς; Θα αναβαθμιστεί το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων με τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, τα μισθολόγια πολλαπλών ταχυτήτων και την «επιβράβευση» των αφοσιωμένων στον «εκσυγχρονισμό»; Υπολογίζει το κύρος των δημοσίων υπαλλήλων η εφαρμογή του εκτρωματικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του κώδικα δεοντολογίας που τους θέλουν άβουλα εκτελεστικά όργανα; Εξίσου γελοίο είναι το επιχείρημα περί πάταξης της διαφθοράς, αφού ποτέ και πουθενά οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» δεν την αντιμετώπισαν ούτε θα μπορούσαν. Παρενθετικά, γιατί δε ζητά το «πόθεν έσχες» των μεγαλοβιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλοκαρχαριών της Σοφοκλέους και των άλλων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου; Κυρίως, όμως, το επιχείρημα αυτό είναι εξόχως συκοφαντικό αφού θεωρεί ως «εν δυνάμει διεφθαρμένους» το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων.

Φυσικά η κατασυκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων δε γίνεται τυχαία από την κυβέρνηση. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της αντιυπαλληλικής, αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης, προκειμένου να επιβάλει τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις και στο δημόσιο τομέα. Αυτός ακριβώς είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη και αποφασιστική στην επιβολή του «πόθεν έσχες» και όχι βέβαια η πάταξη της διαφθοράς ή η έγνοια της για το κύρος των υπαλλήλων. Τα «πόθεν έσχες» αποτελούν ένα ακόμα εργαλείο για τη χειραγώγηση και την καθυπόταξη των εργαζομένων στο δημόσιο. Οι «δειγματοληπτικοί έλεγχοι» που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση ακριβώς σε αυτό στοχεύουν. Τα «πορίσματά» τους θα αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να συντηρήσουν το κλίμα κατασυκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι, όμως, στο δημόσιο τομέα με τη στάση της καθολικής ανυπακοής και απειθαρχίας στο εξευτελιστικό «πόθεν έσχες» (... μόνο 1.000 συμμορφώθηκαν!) έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης. Είναι ανάγκη, όμως, να φτάσει μέχρι το τέλος και όχι μόνο να μην υποβάλει κανείς την επαίσχυντη δήλωση, αλλά και να οργανώσουν το μέτωπό τους ενάντια στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, υποχρεώνοντας ακόμη και την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, να πάρει σαφή και ξεκάθαρη στάση, αφήνοντας κατά μέρος τα άλλοθι «διαλόγου» και τις υπεκφυγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ