Σάββατο 25 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενέργεια στην υπηρεσία του λαού

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είχε για θέμα την Ενέργεια, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να πείσει ότι παραπέρα η απελευθέρωση της αγοράς γίνεται προς όφελος του λαού και ότι από τη διασύνδεση των δικτύων ωφελημένη θα βγει η Ελλάδα, καθώς οι υποδομές και τα δίκτυα που προβλέπεται να φτιαχτούν, θα βγάλουν τα νησιά από την ενεργειακή απομόνωση. Είπε ακόμα ότι οι αποφάσεις της Συνόδου προβλέπουν επενδύσεις με διασφάλιση όρων ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και θριαμβολόγησε ότι με δική του επιμονή στα συμπεράσματα συμπεριλήφθηκε η αναφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων των κρατών μελών της ΕΕ, ως ενεργειακά αποθέματα της ΕΕ. Κάθε μια από τις φράσεις του πρωθυπουργού, κρύβει ένα ψέμα, στην προσπάθειά του να πείσει ότι από την πολιτική της ΕΕ για την Ενέργεια, θα κερδίσουν εξίσου τα μονοπώλια και ο λαός.

Τις συνέπειες από την απελευθέρωση του τομέα Ενέργειας στην Ελλάδα, τις βιώνουν ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά: Τα τιμολόγια της ΔΕΗ βρίσκονται στα ύψη και ήδη ενσωματώνονται νέες αυξήσεις. Η ΔΕΗ μετακυλίει στους καταναλωτές το κόστος από την αγορά ενέργειας που ελέω απελευθέρωσης παράγουν ιδιώτες. Μονοπωλιακοί όμιλοι καταστρέφουν το περιβάλλον για να στήσουν ανεμογεννήτριες. Αλλες πολυεθνικές της Ενέργειας πάνε να βάλουν στο χέρι τα κοιτάσματα του λιγνίτη, που υπάρχουν σε αφθονία στην Ελλάδα. Σε μια λαϊκή οικονομία, τα κοιτάσματα αυτά θα μπορούσαν να παράγουν φτηνή και επαρκή ενέργεια για το λαό και τις κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις. Η παραπέρα απελευθέρωση της Ενέργειας και οι υποδομές που φτιάχνονται και θα φτιαχτούν, δεν πρόκειται να βγάλουν περιοχές της Ελλάδας από την ενεργειακή απομόνωση, ούτε θα φτηνύνει η Ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Το ζουν από πρώτο χέρι στις ΗΠΑ, όπου οι ιδιώτες παραγωγοί και πάροχοι ενέργειας βυθίζουν ολόκληρες περιοχές στο σκοτάδι, εξαιτίας της πλημμελούς και κοστοβόρας για τα κέρδη τους συντήρησης των δικτύων. Επιπλέον, η διασύνδεση των δικτύων δε γίνεται για το λαό, αλλά για να διευκολυνθεί η μεταφορά Ενέργειας από χώρες - παραγωγούς σε χώρες - καταναλωτές της Ενέργειας, με δεδομένη και την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη στην ΕΕ. Τέλος, σε ό,τι αφορά την «ευρωποίηση» των ελληνικών κοιτασμάτων Ενέργειας, οι αναφορές του Αντ. Σαμαρά ισοδυναμούν με κάλεσμα στα μονοπώλια της ΕΕ να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στους ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, συμμετέχοντας στην έρευνα, στην εξόρυξη και τη συνεκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Επιβεβαιώνεται ότι η αστική τάξη της Ελλάδας δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκχωρήσει κι άλλα κυριαρχικά δικαιώματα προκειμένου να βγάλει κέρδος και να σπρώξει τη χώρα βαθύτερα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Από τις εξελίξεις ζημιωμένος βγαίνει ο λαός και κερδισμένα τα μονοπώλια. Η λύση για το λαό βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και του ενεργειακού πλούτου της χώρας, αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία. Μόνο αυτή η πρόταση μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη όλων των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, με σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ