Πέμπτη 9 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ΕΕ για την Ενέργεια

Τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, με ιδιωτικοποιήσεις υποδομών και εκχώρηση του ενεργειακού πλούτου σε μονοπωλιακούς ομίλους, αποτυπώνει η Κομισιόν σε έκθεσή της, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, με τίτλο «Για την ενεργειακή εξάρτηση των κρατών - μελών της ΕΕ». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ. Επιχειρεί ταυτόχρονα να ανοίξει θέμα συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων -κύρια στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου- για λογαριασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και με την ομπρέλα της ΕΕ. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι προπομπός της συζήτησης που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 22 Μάη.

Οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί αναζητούν νέα πεδία για να διοχετεύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια. Οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εξασφαλίζουν σίγουρα και άμεσα κέρδη, ειδικά όταν στηρίζονται στην εξαγορά κρατικών υποδομών και δικτύων με εκατομμύρια πελάτες. Σ' αυτή ακριβώς την κατεύθυνση η Κομισιόν, επικαλούμενη τα χρέη της ΔΕΗ και την «έλλειψη ανταγωνισμού» (δηλαδή τη μη παροχή ζωτικού χώρου σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους), καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφασή της για ιδιωτικοποίηση ενός επιπλέον 17% της ΔΕΗ και να προχωρήσει στην πώληση λιγνιτωρυχείων, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της εταιρείας. Στο ίδιο πνεύμα καλεί την κυβέρνηση, αφού πρώτα διασφαλίσει την αποπληρωμή των χρεών προς τη ΔΕΠΑ, να προχωρήσει στην παραχώρησή της, «πακέτο» με τη ΔΕΣΦΑ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, προβλέπει την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά μονοπώλια. Με δεδομένο ότι περίπου τα 2/3 του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ προέρχεται από τρίτες χώρες, ενώ εξίσου ισχυρή είναι η εξάρτηση και από εισαγόμενο πετρέλαιο, οι εταίροι της λυκοσυμαχίας αναζητούν «εγχώριες» πηγές ανεφοδιασμού. Η Κομισιόν προβάλλει ως «εμπόδιο» για την αξιοποίησή τους την «έλλειψη συμφωνίας με την Τουρκία για την οριοθέτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο», πιέζοντας για διευθετήσεις που αντικειμενικά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης. Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιεί και τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά τον περασμένο Φλεβάρη, όταν μετά τη συνάντηση με το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ είχε πει: «Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της και αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης».

Η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ και οι υποσχέσεις που μοιράζουν οι αστικές κυβερνήσεις ότι δήθεν μέσα από την απελευθέρωση της ενέργειας θα επιτευχθεί ο «ανταγωνισμός των τιμών» και άρα η μείωσή τους, δεν έχουν καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των μονοπωλίων αυξάνονται τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν χρόνο με το χρόνο ακριβότερα την Ενέργεια. Παράλληλα, η όξυνση των αντιθέσεων τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και μεταξύ των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο της ενέργειας, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερους ανταγωνισμούς με επικίνδυνες συνέπειες. Λύση προς όφελος του λαού είναι ο φυσικός πλούτος και τα μονοπώλια να γίνουν λαϊκή περιουσία και με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας να υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ