Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο ... ίδιο θρανίο με άλλα μαθήματα

Πίσω από την είδηση των «εύκολων» εξετάσεων (με 3 έως 5 μαθήματα) για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και το «νέο» Λύκειο των «επιλογών», υπάρχουν τα διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών για κάθε μαθητή και η απόλυτη υποβάθμιση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου. Αναφερόμαστε στο σχέδιο για το «νέο λύκειο» και το εξεταστικό, που παρουσίασε προχτές το υπουργείο Παιδείας.

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, ολόκληρο το «νέο» Λύκειο είναι προσανατολισμένο στην πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, απ' τη Β' Λυκείου και στην πράξη πολύ νωρίτερα. Απ' τη Β' Λυκείου ο μαθητής θα παρακολουθεί εκείνα τα μαθήματα, που θα τον βοηθήσουν να εισαχθεί σ' ένα τμήμα. Στη Β' και στη Γ' Λυκείου τα προγράμματα σπουδών θα διαφέρουν από μαθητή σε μαθητή, λόγω των πολλών μαθημάτων επιλογής. Ο μαθητής στη Γ' Λυκείου θα επιλέγει σε ποια μαθήματα θα δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τμημάτων που θέλει να περάσει. Πρακτικά, δύο μαθητές, ακόμα και της ίδιας τάξης, θα επιλέγουν διαφορετικά μαθήματα, θα κατηγοριοποιούνται σε διαφορετικά επίπεδα. Να το πούμε πιο απλά: Το σχολείο, που θα έχει την ευθύνη να καθοδηγήσει τους μαθητές στην επιλογή τους, θα καλείται να «ξεκαθαρίσει» και κάποιους που ...εκτιμάται πως «δεν παίρνουν τα γράμματα», θα τους διαμορφώνει ένα απλό πρόγραμμα σπουδών.

Με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, με ενιαία θέματα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, που προτείνονται στο σχέδιο, ούτε το άγχος των μαθητών πρόκειται να μειωθεί (όπως διαφημίζει το υπουργείο) ούτε φυσικά τα φροντιστήρια πρόκειται να μειωθούν. Το άγχος και η αγωνία των μαθητών για το μέλλον τους θα ξεκινάνε πολύ νωρίτερα απ' ό,τι στο σημερινό σύστημα, αφού όλο το Λύκειο προσανατολίζεται στην πρόσβαση.

Υποβαθμίζεται πλήρως ο γενικός μορφωτικός ρόλος του Λυκείου. Τα βασικά (υποχρεωτικά) μαθήματα, δηλαδή οι λίγες γνώσεις που πρέπει να έχουν πολλοί, υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο και γίνονται «σούπες» σκόρπιων γνώσεων. Συγκεκριμένα, στο Λύκειο θα γίνει ενοποίηση μαθημάτων με ξεχωριστό επιστημονικό αντικείμενο. Η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία θα είναι το μάθημα «Φυσικών επιστημών», τα Αρχαία, η Νεοελληνική Γλώσσα και η Λογοτεχνία το μάθημα «Ελληνική Γλώσσα» και η Αλγεβρα και η Γεωμετρία θα διδάσκονται κάτω από το γενικό τίτλο «Μαθηματικά».

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν και πρέπει να μην παρασυρθούν απ' τις «τυμπανοκρουσίες» της νέας «συναίνεσης» στην Παιδεία (μετά το νόμο - πλαίσιο), να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του «νέου» Λυκείου και το εξεταστικό. Το «νέο» σχολείο, συνολικά, είναι το σχολείο της «αγοράς» και της αμάθειας, καταργεί το δικαίωμα στη μόρφωση και το αντικαθιστά με την «ευκαιρία» σε «ατομικές διαδρομές» αναλώσιμων γνώσεων, για τους πολλούς, απ' το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ