Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαική επαγρύπνηση για το Κυπριακό

Οταν το ΚΚΕ, αρκετά έγκαιρα, είχε κάνει λόγο για «ενταφιασμό του Κυπριακού», σε ορισμένους είχε φανεί υπερβολική η διατύπωση. Φυσικά, οι κυβερνώντες δεν τόλμησαν να αντικρούσουν αυτή την υπεύθυνη και τεκμηριωμένη εκτίμηση - πρόβλεψη, ακριβώς γιατί γνώριζαν την πραγματικότητα και βέβαια ήξεραν ότι με βάση την πολιτική τους και τις αποφάσεις που είχαν δρομολογήσει, το ΚΚΕ, ακόμα μια φορά, θα δικαιωνόταν. Και βέβαια το ζήτημα δεν είναι η δικαίωση του Κόμματος, αλλά η επισημοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου, η οποία δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικά «τετελεσμένα» τόσο για την ίδια την Κύπρο όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ξεκίνησε με τις δηλώσεις του γγ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, περί πολιτικής ισοτιμίας των δύο πλευρών και διεξαγωγής διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις, δείχνει ξεκάθαρα ότι το Κυπριακό επιχειρείται να «λυθεί» πάνω στη βάση που έχει υποδείξει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δηλαδή, στη βάση της αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και της συνομοσπονδίας. Η δρομολογούμενη «λύση» στο Κυπριακό ήταν αναπόφευκτη, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε να πάψουν να αποτελούν βάση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979 και, στο όνομα να βρεθεί «μια λύση», ανέθεσε ουσιαστικά την επίλυση του προβλήματος στις «πρωτοβουλίες» των ΗΠΑ. Συνέπεια αυτής της πολιτικής ήταν η αποδοχή της απόφασης της «G-8» τον περσινό Ιούνη στην Κολωνία και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι.

Δεν μπορεί, πλέον, να υπάρχει καμία αυταπάτη για το πού οδηγούνται τα πράγματα, από τη στιγμή που είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Σημίτη κινείται στη λογική της «τακτοποίησης» και διευθέτησης των «εκκρεμοτήτων» (Ευπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις), στο πλαίσιο του δίκιου της νέας τάξης, δηλαδή, με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το γεγονός ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό διεξάγονται «στο πλαίσιο του ΟΗΕ», αποτελεί το απαραίτητο «φύλλο συκής», αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο ΟΗΕ έχει καταντήσει όργανο νομιμοποίησης των αποφάσεων των ΗΠΑ και των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του κόσμου.

Παράλληλα, δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο καθοδηγούμενος από τις ΗΠΑ, διάλογος της κυβέρνησης με την Τουρκία, η οποία, έχει καταστήσει σαφές (βλέπε πρόσφατες δηλώσεις Ετσεβίτ) ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις αν δε λυθεί το «πρόβλημα του Αιγαίου»! Το καθεστώς της Αγκυρας δε μιλάει στον αέρα. Εχει υπόψη του την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, η οποία αξιώνει λύσεις -«πακέτο» για το Κυπριακό και το Αιγαίο, κατά τρόπο που να διασφαλίζουν τα συμφέροντά τους και αυτά της νέας τάξης. Στα πλαίσια αυτά, εξάλλου, διαπραγματεύεται στην πραγματικότητα, εδώ και καιρό, η κυβέρνηση Σημίτη με την Τουρκία και αυτή είναι η βάση του διαλόγου Γ.Παπανδρέου -Ι. Τζεμ.

Αδιαμφισβήτητα η κυβέρνηση Σημίτη επωμίζεται εγκληματικές ευθύνες για την πολιτική που έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει με ολέθριες συνέπειες. Εστω και την τελευταία στιγμή, είναι επιτακτική ανάγκη να «απεγκλωβιστεί» από τη δρομολογούμενη διχοτομική λύση για το Κυπριακό και να διακηρύξει ξεκάθαρα ότι δε θα στηρίξει τις σχετικές διαδικασίες. Επειδή, όμως, η στάση της δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις, ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ