Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον καιάδα η Υγεία

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Υγείας είναι δεδομένη. Στηρίζεται σε δύο δεδομένα, τα οποία αποτελούν συστατικό στοιχείο λειτουργίας του καπιταλισμού, αρχές του. Το ένα είναι η εμπορευματική παραγωγή, ή, πιο λαϊκά, τα πάντα είναι εμπόρευμα, πουλιούνται και αγοράζονται. Αυτή είναι η δράση του κεφαλαίου, αφού νόμος και κίνητρο είναι το κέρδος. Απ' αυτό το θεμέλιο δεν ξεφεύγει ούτε ο τομέας Υγείας, με τη διαφορά ότι η ολοκληρωτική μετατροπή του σε επιχείρηση για το κέρδος γίνεται σταδιακά και πάντως τώρα κορυφώνεται. Το δεύτερο είναι ότι στο σύγχρονο καπιταλισμό, η υγεία του λαού θεωρείται ατομική ευθύνη και όχι κοινωνική. Επομένως, καθένας άνθρωπος του μόχθου αναλαμβάνει και το κόστος της διατήρησής της. Και όλ' αυτά καθιερώνονται με την πολιτική της κυβέρνησης, που δίνει χώρο δράσης στα μονοπώλια του τομέα Υγείας, μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, κόβει φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία φορτώνεται να πληρώνει ο λαός από το ήδη πενιχρό εισόδημά του, στο όνομα, τάχα, της εξυγίανσης και της αντιμετώπισης της σπατάλης των κρατικών δαπανών στην Υγεία. Τα ίδια έκανε και η ΝΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο από το 2009 έως σήμερα, κόπηκαν από την κυβέρνηση πάνω από 220 ιατρικές εξετάσεις από τον ΟΠΑΔ - ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων - 87 μέσα στο 2009 και οι υπόλοιπές πρόσφατα. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι προπομπός για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που σημαίνει ότι η υγεία των ανθρώπων του μόχθου γίνεται βορά στην κερδοφορία των επιχειρηματιών του τομέα Υγείας. Εχει προηγηθεί μια ολόκληρη παραπλανητική προπαγάνδα στοιχειοθέτησης πλαστών συνταγών κ.λπ. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και τέτοια φαινόμενα. Ομως, ο ορυμαγδός προϊδέαζε γι' αυτό που ήλθε στη συνέχεια. Δηλαδή, για να βρει την υγειά του ο εργάτης, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο φτωχός πρέπει να «ξεπουληθεί» που λέει και ο λαός, και ας μην έχει. Αν αυτό δεν είναι βαρβαρότητα τι είναι;

Για σπατάλες μιλούν οι αστικές κυβερνήσεις, αλλά αυτές έβαλαν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να «αρμέγουν» το δημόσιο τομέα Υγείας και να κερδοφορούν. «Αγανακτούν», δήθεν, σήμερα διάφοροι από τους αστικούς κύκλους, τα ΜΜΕ, γιατί εκβιάζουν τα νοσοκομεία και δε δίνουν φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, άρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν και αυτό είναι σε βάρος της υγείας. Και αυτό λόγω χρεών των νοσοκομείων. Τα οποία χρέη δημιουργήθηκαν ακριβώς, γιατί οι καπιταλιστές δεν είναι φιλάνθρωποι, δουλεύουν για το κέρδος. Επομένως, καθορίζουν τιμές για μεγαλύτερο κέρδος. Αυτοί δε νοιάζονται για την υγεία του λαού. Φωνασκούν για τις μεγάλες δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων, αλλά οι φαρμακοβιομηχανίες και η εμπορία είναι οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ οι κυβερνήσεις επέβαλαν στα ασφαλιστικά ταμεία να συμπράττουν με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία και να πληρώνουν πανάκριβα αυτές τις υπηρεσίες.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να παρέμβει άμεσα, εκφράζοντας την κοινή λαϊκή απαίτηση και ανάγκη να εμποδιστούν οι επικίνδυνες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Να μη μείνει κανένα μέλος λαϊκής οικογένειας χωρίς νοσοκομειακές παροχές, χωρίς φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις, λόγω της εμπορευματοποίησης. Για το δικαίωμα σε σύγχρονες παροχές Υγείας, δωρεάν για όλους. Για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για την κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων στην Υγεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ