Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ΚΚΕ μπροστά στο Συνέδριό του

Σε προσυνεδριακή τροχιά βρίσκεται και τυπικά πλέον το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με την έγκριση των Θέσεων για το 16ο Συνέδριο από την Κεντρική του Επιτροπή και την ανακοίνωση της για το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής τόσο του Συνεδρίου όσο και του προσυνεδριακού διαλόγου. Ετσι, το Συνέδριο θα διεξαχθεί το διάστημα από τις 14 έως τις 17 του ερχόμενου Δεκέμβρη, ενώ μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης θα είναι η δράση του Κόμματος το διάστημα που μεσολάβησε από το 15ο Συνέδριο, ο απολογισμός της ΚΕ, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, αλλά και τα καθήκοντά του ως το επόμενο Συνέδριό του.

Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος, το Συνέδριο, αναλαμβάνει μια βαρυσήμαντη αποστολή. Επιφορτίζεται με το καθήκον να χαράξει τη γενική γραμμή και τακτική του Κόμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό. Ενα σκηνικό που συγκλονίζεται από τη μετωπική, εφ' όλης της ύλης, επίθεση των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου εναντίον των λαών της Γης. Με τη σιδερένια φτέρνα της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης πραγμάτων» να σαρώνει στο πέρασμά της τους λαούς και τα δικαιώματά τους. Φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση, πόλεμοι, ανισότητα και αδικία, ένταση της εκμετάλλευσης για τους πολλούς και, ταυτόχρονα, μυθώδη πλούτη και απίστευτη χλιδή για τους λίγους, είναι οι δύο κόσμοι που πορεύονται παράλληλα στο έμπα του 21ου αιώνα. Δύο κόσμοι που νομοτελειακά θα συγκρουστούν. Και την εξέλιξη αυτή καταδεικνύει και η ανασυγκρότηση των κομμουνιστικών κομμάτων διεθνώς, η αφύπνιση των λαών και των κινημάτων τους, που προετοιμάζονται για τις μεγάλες συγκρούσεις του μέλλοντος.

Το παραπάνω σκηνικό, στα βασικά του σημεία, παραμένει ίδιο και για την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός δέχεται την ίδια επίθεση, βιώνει τα ίδια δεινά. Βλέπει, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να καταργεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να προχωρά στην εμπορευματοποίηση της υγείας, να υψώνει παραπέρα τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών του, να παραδίδει τη χώρα άνευ όρων στο ΝΑΤΟικό στρατό για το μακέλεμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, να προωθεί την αντιδραστικοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής με συμφωνίες-μνημεία υποταγής στις ΗΠΑ και «τρομονόμους». Ταυτόχρονα, όμως, εναποθέτει τις ελπίδες του στο ΚΚΕ, γιατί υπήρξε το κόμμα που πρωτοστάτησε στους αγώνες του, που ήταν δίπλα στα προβλήματά του και μπροστά σε κάθε πρωτοβουλία απόκρουσης της αντιλαϊκής επίθεσης, συνεπές και αταλάντευτο, ταγμένο στην προώθηση των λαϊκών συμφερόντων, έδωσε και δίνει για το σκοπό αυτό όλες του τις δυνάμεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα και με τις θέσεις του 15ου Συνεδρίου επιβεβαιωμένες από την ίδια τη ζωή, με την πρότασή του για την ανάγκη συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης να έχει κερδίσει έδαφος στις λαϊκές συνειδήσεις, ως η μόνη που μπορεί να άρει τα αδιέξοδα και να ανοίξει το δρόμο στη λαϊκή εξουσία, το ΚΚΕ προχωρά στη διεξαγωγή του 16ου Συνεδρίου του. Ενα Συνέδριο εξαιρετικής σημασίας, αφού θα μετουσιώσει την εμπειρία και την ωριμότητα των προηγούμενων χρόνων σε αποφάσεις, που θα δώσουν ώθηση στη συγκρότηση του Μετώπου και θα συμβάλουν παραπέρα στην ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης με τη συμμετοχή κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων απ' όλο τον κόσμο. Ενα Συνέδριο που είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει το εφαλτήριο για πιο δυναμικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ