Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρόσω ολοταχώς και αντιλαϊκά

Λεπτό δε χάνει η κυβέρνηση για υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, «θυσιάζοντας» ακόμη και μερικές από τις λιγοστές μέρες διακοπών των στελεχών της. Ετσι, από χτες άρχισαν να επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής διαφόρων υπουργείων, όπως ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες να ρυθμιστούν. Η βιασύνη των κυβερνητικών στελεχών να «πιάσουν δουλιά», δεν ξαφνιάζει, παρ' όλο που οι διακοπές του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη συνεχίζονται για λίγο ακόμη. Το έδαφος πρέπει να προετοιμαστεί και οι «μηχανές» να προθερμανθούν. Δεν είναι μόνο ο «κοινωνικός διάλογος» που αρχίζει από τη μέση της επόμενης βδομάδας και ο οποίος απαιτεί τη συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, σε πρώτη φάση. Οι ανατροπές στο χώρο της υγείας, η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προετοιμάζονται, η Ολυμπιάδα, είναι μερικά ακόμη από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση. Η ηρεμία αυτών των ημερών, με ένα μεγάλο τμήμα του λαού και των εργαζομένων να βρίσκεται σε διακοπές, φαίνεται είναι ό,τι πρέπει για να «εργαστεί» απρόσκοπτα η κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τον διαβόητο «κοινωνικό διάλογο» - μια διαδικασία που σημαίνει πολλά για την κυβέρνηση, στο βαθμό που θα βοηθήσει στον περιορισμό των αντιδράσεων ενάντια στην πολιτική της - απομένουν μόνο λίγες μέρες πριν τα «εγκαίνια». Η διαδικασία αυτή έχει επαναληφθεί με θετικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Αποτέλεσε παλαιότερα, ένα ιδανικό πρόσχημα, το οποίο αξιοποίησαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ώστε να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους και να τους μεταβάλουν σε αμέτοχους θεατές της αφαίρεσης σημαντικών δικαιωμάτων τους. Ενας ανάλογος διάλογος έχει ήδη αρχίσει σε «χαμηλούς τόνους» και για τη ναυτιλία, όπου οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) και των εφοπλιστών, συζητούν με την κυβέρνηση για τα... κοινά τους συμφέροντα! Ο δήθεν διάλογος στον τομέα αυτό, γίνεται για να «νομιμοποιήσει» τη λήψη μέτρων που θα πετάξουν τους Ελληνες ναυτεργάτες στο δρόμο, ενώ θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ο«διάλογος» για τις εργασιακές σχέσεις έρχεται για να προωθήσει ανατροπές ανάλογης έντασης μα μεγαλύτερου εύρους. Τα μέτρα που αναμένονται μετά τη λήξη αυτής της κατάπτυστης διαδικασίας, δεν έχουν αξία τόσο για την πρωτοτυπία τους, όσο για το ρόλο που θα παίξουν στο να γίνουν πράξη υφιστάμενες αντεργατικές ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει το 8ωρο και με προηγούμενες ρυθμίσεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε η μερική απασχόληση. Ωστόσο, η κυβέρνηση αυτή τη φορά είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει κάθε τυπικό και ουσιαστικό εμπόδιο, να εφαρμόσει μια πολιτική χωρίς προσχήματα και ψευτοπεριορισμούς. Η ένταση και η σημασία αυτής της επίθεσης, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αδράνειας. Η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και πράττει ανάλογα. Το ίδιο ισχύει όμως και για τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το οποίο με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει έρχεται να καλύψει την αδράνεια και την υποτακτικότητα στα αντιλαϊκά κελεύσματα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ