Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπαρκτό δικομματικό σκάνδαλο

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν με δολιότητα και υποκρισία το υπαρκτό σκάνδαλο της «Ζήμενς», σε μια προσπάθεια να αθωώσουν ο καθένας τον εαυτό του και οι δύο από κοινού το σύστημα που υπηρετούν. Στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν τις καταγγελίες για χρηματισμό από τη γερμανική πολυεθνική, πασχίζουν να τραβήξουν τη συζήτηση σε βολικό για τους ίδιους γήπεδο. Επιχειρούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, να παρουσιάσουν τη διαπλοκή των κομμάτων τους με το κεφάλαιο σαν ένα σύμπτωμα μιας συνολικότερης πολιτικής «παθογένειας», για την οποία, όπως προκλητικά κραυγάζουν, ευθύνονται όλα τα κόμματα και αφορά στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Οι καταγγελίες Χριστοφοράκου και η αδυναμία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν επί της ουσίας, έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν την αναπόφευκτη στον καπιταλισμό διαπλοκή των κομμάτων του κεφαλαίου με τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, που κατά περίπτωση παίρνει και τη μορφή της απευθείας χρηματοδότησης μέσω των «μαύρων ταμείων», όπως έγινε και στην περίπτωση της «Ζήμενς». Ενα κράτος και μια αστική κυβέρνηση που είναι ταγμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν μπορεί παρά να διαπλέκεται μαζί του σε τέτοιο βαθμό ώστε η απευθείας χρηματοδότηση να παίρνει ακόμα και νομότυπες μορφές, όπως γίνεται με τις μίζες των πολυεθνικών προς τα κόμματα σε άλλα καπιταλιστικά κράτη. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται προεκλογικά από τις πολυεθνικές τα κόμματα στις ΗΠΑ για να κατανοήσει το μέγεθος της σύμφυσης του κεφαλαίου με τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά του.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι η συζήτηση και οι αποκαλύψεις για τα «μαύρα ταμεία» και τις μίζες φθείρουν την εικόνα τους και δυναμώνουν τη λαϊκή αμφισβήτηση για το δικομματικό σύστημα διαχείρισης του καπιταλισμού. Αυτό είναι που τους ανησυχεί και ταυτόχρονα τους φέρνει στην ίδια όχθη του ποταμού, απέναντι από τους εργαζόμενους, το λαό και τα συμφέροντά του. Παρά τις όποιες υποκριτικές κορόνες περί κάθαρσης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να μείνουν στο σκοτάδι οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης με τη «Ζήμενς». Θέλουν να προστατέψουν το πολιτικό σύστημα που υπηρετούν από αποκαλύψεις που φανερώνουν τη σαπίλα του, το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του. Παράλληλα, στο έδαφος των υπαρκτών σκανδάλων προσπαθούν να ενοχοποιήσουν το σύνολο των κομμάτων και μέσω νόμων για τα οικονομικά να παρέμβουν στα εσωτερικά τους, βάζοντας στο στόχαστρο πρώτα και κύρια το ΚΚΕ, που τους αποκαλύπτει και τους αντιπαλεύει με όρους στρατηγικής.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι χρήσιμες για τους εργαζόμενους και το λαό αν αξιοποιηθούν για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Η αποκάλυψη και μ' αυτό τον τρόπο της διαπλοκής ανάμεσα στο κεφάλαιο και τα κόμματά του ενισχύει το διπλό καθήκον που έχει το εργατικό λαϊκό κίνημα. Από τη μια να δυναμώσει τους ταξικούς αγώνες για να μην περάσει η προσπάθεια αποπροσανατολισμού που από κοινού επιδιώκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και από την άλλη, την ενίσχυση του ΚΚΕ και την πολιτική καταδίκη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των άλλων κομμάτων που δεν αμφισβητούν τη στρατηγική τους. Το βάθεμα της πολιτικοποίησης των λαϊκών αγώνων, με δεδομένο ότι όσο η εξουσία ανήκει στα μονοπώλια και τα κόμματά τους, η σήψη, ο χρηματισμός, η διαπλοκή και τα σκάνδαλα θα ζουν και θα βασιλεύουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ