Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εγκληματικοί ιμπεριαλιστικοί τυχοδιωκτισμοί

Πάνοπλοι στρατιώτες κατεβαίνουν από τέσσερα ελικόπτερα και πραγματοποιούν ελέγχους σε σπίτια και κυβερνητικά κτίρια. Δολοφονούν οκτώ αμάχους και μεταξύ τους μωρά παιδιά. Οι εικόνες, από ερασιτεχνική τηλεοπτική λήψη, είναι ιδιαίτερα θολές. Θα μπορούσαν να είναι από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν ή από κάποια άλλη χώρα που έχει γίνει αποδέκτης της αμερικανικής «απελευθερωτικής προσφοράς».

Είναι όμως από την περιοχή Αμπού Καμάλ στη συριακή μεθόριο. Είναι από το έδαφος μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας. Μιας χώρας, που από τότε που άρχισε η αμερικανική κατοχή στο Ιράκ, έχει παράσχει καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς πρόσφυγες ενώ έχει συνεργαστεί, κατ' ομολογία των ίδιων των κατακτητών, στην προσπάθεια βελτίωσης του ελέγχου των συνόρων. Δεν έχει, όμως, «συμμορφωθεί» με τις αμερικανικές βλέψεις και σχέδια για την περιοχή. Γι' αυτό και δε διαγράφηκε ποτέ από τη λίστα των κρατών που «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Η αμερικανική επιδρομή στη συριακή μεθόριο την περασμένη Κυριακή δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει χαρακτήρα προληπτικού πλήγματος και μονομερούς δράσης. Γιατί είναι η λογική συνέχεια των επαναλαμβανόμενων λεκτικών απειλών της Ουάσιγκτον κατά της Συρίας. Γιατί είναι το αφτιασίδωτο πρόσωπο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ετσι, όπως τον ζει στο πετσί του και τον πληρώνει με το αίμα του κάθε μέρα ο ιρακινός, ο αφγανικός, ο παλαιστινιακός λαός και πολλοί άλλοι λαοί ανά τον κόσμο.

Η αμερικανική επιδρομή στη συριακή μεθόριο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα τού πώς αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ τα σχέδιά τους περί «ευρείας Μέσης Ανατολής». Είναι χαρακτηριστικό δείγμα τού πώς ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θα επιμείνει στην προσπάθειά του να διασφαλίσει τα συμφέροντά του, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους ενεργειακούς δρόμους, στη γεωστρατηγικά πολύτιμη αυτή περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό δείγμα τού πώς θα συνεχίσει να προσπαθεί να τρομοκρατεί λαούς με στόχο να γονατίσει την αντίστασή τους στα σχέδιά του. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, που νιώθει ιδιαίτερη πίεση στο πεδίο των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων με άλλες δυνάμεις, όπως οι Γαλλία - Ρωσία που επιδιώκουν τη διείσδυση των δικών τους συμφερόντων, και με την κατάσταση στα κατεχόμενα Ιράκ και Αφγανιστάν να μην είναι ευνοϊκή για τους αρχικούς του στόχους, λόγω της αντίστασης ιρακινών και αφγανικών δυνάμεων.

Η απροκάλυπτη επίθεση κατά Σύρων πολιτών σηματοδοτεί, αναμφίβολα, κλιμάκωση της έντασης στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή και δρομολογεί νέες επικίνδυνες περιπέτειες τόσο για τους λαούς των εκεί χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Είναι περισσότερο από αναγκαίο, ο ελληνικός λαός να εκφράσει την αλληλεγγύη του σ' όσους βρίσκονται στο στόχαστρο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Είναι περισσότερο από αναγκαίο, ο ελληνικός λαός, όλοι εμείς, να υψώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στην οποιαδήποτε προοπτική εμπλοκής της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά και εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ