Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ερτζιανά

Με θέμα τα δυο χρόνια της εκλογικής καμπάνιας, για την Προεδρία, μια πραγματικά εξαντλητική εκστρατεία διαμέσου των Πολιτειών της Αμερικής, γίνονται, όπως είναι επόμενο, διάφορες αναλύσεις και συζητήσεις. Τι καινούργιο μπορεί να πει ο οποιοσδήποτε υποψήφιος στο ακροατήριό του; Οχι πως δεν υπάρχουν, ή δεν αναφύονται κάθε μέρα καινούργια ζητήματα προς συζήτηση και προβλήματα προς επίλυση, αλλά αυτά που καίνε το λαό, αν αποκαλυφθούν στις πραγματικές τους διαστάσεις, θα κάψουν και τους ίδιους. Ο πόλεμος στο Ιράκ και την περιοχή, η Μέση Ανατολή, η εσωτερική ανεργία και ακρίβεια, το φορολογικό, η οικονομία σε όλες της τις διαστάσεις, τα ελλείμματα, οι πιστώσεις, τα επιτόκια, η υγειονομική περίθαλψη, η ελεύθερη αγορά, η μετανάστευση, η παγκοσμιοποίηση αποφεύγονται επιμελώς, ή αναφέρονται ακροθιγώς.

Δέκα μήνες πριν το τέλος της καμπάνιας και έχουν σπαταληθεί 52,5 δισεκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις, που το μεγαλύτερο μέρος τους έχουν καρπωθεί τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Οι εικόνες των υποψηφίων πέφτουν η μια πάνω στην άλλη, ανά τριάντα δευτερόλεπτα, και οι ψηφοφόροι διαλέγουν αυτό που βλέπουν. Αυτή η συμπεριφορά και κερδοφορία των καναλιών απασχόλησε κάποιους φωτισμένους να αρχίσουν να ασχολούνται με μια άλλη εκμετάλλευση. Αυτή των ερτζιανών κυμάτων.

Αν σε έναν εδαφικό χώρο, ένα κτήμα, που ανήκει σε κάποιον, ή σε μια συγκεκριμένη χώρα, αναβλύσει πετρέλαιο, ένα φυσικό παράγωγο, δε θα πρέπει να ωφεληθεί ο κάτοχος του κτήματος ή ευρύτερα ο λαός της χώρας, κατά κάποιο ποσοστό έστω, και μετά την εκμετάλλευσή του από οποιαδήποτε πετρελαϊκή εταιρεία; Ενα τέτοιο φαινόμενο παρατηρήθηκε μέχρι τώρα στη Νορβηγία, ή έχει συμβεί ακόμα πιο δυναμικά και στη Βενεζουέλα.

Τα κανάλια εκμεταλλεύονται τα ερτζιανά κύματα, κτήμα όλων, και από τα κέρδη δεν ωφελείται κανένας πάνω από το κεφάλι του οποίου περνάνε, αλλά αντίθετα γίνεται και αυτός εκμεταλλεύσιμός τους. Τα κανάλια, όχι μόνο δε θα πρέπει να εισπράττουν τέλη και διάφορες παροχές, αλλά να φορολογούνται ιδιαίτερα για την υποκλοπή των ερτζιανών και να αποδίδουν μερίσματα κέρδους σε όλους τους πολίτες. Ακούγεται σαν ένα περίπλοκο θέμα, αλλά ίσως να μην είναι. Ομως, όλες οι επικοινωνίες δεν εκμεταλλεύονται τα ερτζιανά, και ενώ εμείς ποτέ δε θεωρηθήκαμε συνιδιοκτήτες, δεν πληρώνουμε τις τηλεφωνικές εταιρείες κινητών και σταθερών τηλεφώνων;

Μήπως με τα επίπεδα της παιδείας και της ενημέρωσης των λαών να ανέρχονται δημιουργηθεί ένα επιστημονικό σύμπλεγμα - φυσικοί, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και οικονομολόγοι - που θα επιδοθεί στην κατάλληλη έρευνα για την ιδιοκτησία των φυσικών πόρων σε άλλες βάσεις και παραμέτρους; Θάλασσα, χιόνια, νερό, ηλιακό φως και άλλα...


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ