Τρίτη 3 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οργή για το σκοταδισμό

Την ξέρετε την Υπατία; Μπα, δεν πρέπει να σας λέει τίποτε το όνομά της. Ακούστε λοιπόν. Ηταν φιλόσοφος, μαθηματικός. Δίδασκε στη Σχολή της στην Αλεξάνδρεια. Εζησε από το 370 μέχρι το 415 μετά Χριστό. Λιντσαρίστηκε από τους φανατισμένους Χριστιανούς του επισκόπου της Αλεξάνδρειας Κύριλλου. Σ' αυτόν χρεώνει η Ιστορία το έγκλημα. Η Εκκλησία, πάντως, τον ανακήρυξε άγιο!

Α, ναι. Μπορεί να ρωτήσεις: ποιο το φταίξιμο της Υπατίας. Τίποτα. Ηταν Εθνική, δηλαδή Ελληνίδα ειδωλολάτρισσα και δίδασκε μαθηματικά, φιλοσοφία. Με απλά λόγια, την κίνηση της φύσης και του κόσμου. Ξέρετε, για την κίνηση αυτή, λίγο έλειψε να καεί και ο Γαλιλαίος, από τους Κύριλλους της εποχής του.

Τον Ιουστινιανό, είμαι βέβαιος, τον έχετε ακουστά. Είναι αυτός που λέγεται ότι ανέκραξε το «νενίκηκά σε Σολομώντα», τότε που, ως αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ξεναγήθηκε στην Αγία Σοφία. Είναι αυτός που έντρομος από την εξέγερση του λαού της Κωνσταντινούπολης πείστηκε να μη δραπετεύσει, αλλά να παγιδεύσει και να τσακίσει του εξεγερμένους. Κι αυτοί, οι εξεγερμένοι, όντας λαός, ευκολόπιστοι, συγκεντρώθηκαν στον Ιππόδρομο να συζητήσουν και να λύσουν τα προβλήματά τους. Σφάχτηκαν 25.000 - 30.000 άνθρωποι. Είναι αυτός που χέρι - χέρι με το Πατριαρχείο, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο έκλεισε η Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών. Ο χριστιανισμός νίκησε.

Ολοι κάτι ακούσατε για τους διωγμούς των πρώτων χριστιανών από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, τότε που η θρησκεία τους δεν ήταν η επίσημη της αυτοκρατορίας. Δε γνωρίζετε, όμως, τους διωγμούς των Εθνικών (Ελλήνων) από τους χριστιανούς αυτοκράτορες. Πυρπολήθηκαν και γκρεμίστηκαν ναοί. Κάηκαν βιβλία. Διώχτηκαν άνθρωποι από δημόσιες θέσεις. Δημεύτηκαν περιουσίες. Κι όλα αυτά γιατί επέμεναν να είναι Εθνικοί ή αλλιώς Ελληνες ή αλλιώς παγανιστές. Η επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας δεν ανέχονταν άλλες πίστεις. Ή χριστιανός ή διωγμός.

Κι έτσι πέρασαν τα χρόνια και το φως έγινε σκοτάδι, που ως ιστορική περίοδος ονομάζεται Μεσαίωνας. Και να η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός και η Γαλλική Επανάσταση και η Επανάσταση των προλετάριων Μπολσεβίκων, μέχρι που φτάσαμε στην παγκοσμιοποίηση, στους διωγμούς και επεμβάσεις σε βάρος όσων αρνούνται να δεχτούν το θεό της.

Ισως ρωτήσεις, τι τα θέλω τούτα και τα θυμήθηκα; Δε χαζεύω το τρεχαλητό λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων; Δε μ' αφήνουν. Σοβαρά μιλάω. Δε μ' αφήνει ο δεσπότης των Σερρών και ο αρχιεπίσκοπος. Ο διωγμένος Αριστοφάνης. Τυχερός αυτός, πρόλαβε και πέθανε. Κι έτσι δεν είχε την τύχη της Υπατείας.

Πόσο, μα πόσο είμαι οργισμένος, που ο Κύριλλος ζει και βασιλεύει και τα σκότη επιβάλλει.


Ιορδάνης ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ