Σάββατο 17 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ισπανικός εμφύλιος

Η ισπανική επανάσταση άρχισε στις 19 του Ιούλη του 1936. Η οικονομική κρίση διαρκούσε παγκοσμίως, απ' το κραχ του 1929 της Γουόλ Στριτ. Η ανεργία ήταν στο 40% σε πολλές πόλεις της Ισπανίας. Επί συνόλου 4 εκατομμυρίων βιομηχανικών εργατών, η ανεργία ήταν περίπου 1 - 1,5 εκατομμύριο. Στη γεωργική παραγωγή, 3.000 τσιφλικάδες κατείχαν μεγάλες εκτάσεις, τα 2/3 της γης (πεδινά). Απ' το 1929 έως το 1936 το κόστος της ζωής είχε αυξηθεί πάνω από 85%. Οι Μουσολίνι και Χίτλερ υποστήριζαν φανερά την ισπανική φασιστική δεξιά. Ηταν μια πρόβα, λίγο πριν αρχίσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η ανθοφορία των ιδεών του ισπανικού εμφυλίου ήταν ο αγώνας κατά της κτηνωδίας του καθολικισμού, η ανάγκη ριζοσπαστικών αλλαγών, το αίτημα για πλατιά δημοκρατία. Ηταν ένας παγκόσμιος αγώνας της εργατικής τάξης κατά του ανερχόμενου φασισμού στην Ευρώπη. Στο πάθος για ελευθερία και ανεξαρτησία το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα ήταν επικεφαλής, με τις διεθνείς ταξιαρχίες.

Η «Γκέρνικα» ήταν το σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα. Η φασιστική αεροπορία της Γερμανίας, με τη συμμαχία του Φράνκο, βομβαρδίζει, στις 26 του Απρίλη 1937, την Γκέρνικα. Οι στάχτες, οι αναρίθμητοι βομβαρδισμοί άφηναν τα αποτυπώματα της βαρβαρότητας. Οι «Τάιμς» του Λονδίνου έγραψαν τότε: «Η Γκέρνικα, η αρχαιότερη πόλη των Βάσκων και το κέντρο της πολιτιστικής τους παράδοσης, καταστράφηκε εντελώς, χτες το απόγευμα από αεροπορικούς βομβαρδισμούς των πραξικοπηματιών». Η στρατιωτική κάστα του φασίστα Φράνκο βούλιαζε την ισπανική γη σ' έναν ωκεανό θανάτου, πόνου και αίματος... μέχρι το 1939, που ανέβηκε οριστικά στην εξουσία. Ηταν το πρελούδιο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου: Μία σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και στο φασισμό. Η Ισπανία κι όλος ο ελεύθερος κόσμος συνταράχθηκε απ' τις ιδέες της ισπανικής εξέγερσης. Ηταν μια βαθιά κοινωνική επανάσταση, με την ανθοφορία των ιδεών, στην οποία εξέφρασαν και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η εργατική τάξη.

Το 1937, ο ποιητής Ναζίμ Χικμέτ οργανώνει στην Τουρκία επιτροπή βοήθειας στη Δημοκρατική Ισπανία και γράφει το ποίημα «Χιονίζει μες στη νύχτα»:

Κι ωστόσο ξέρω πως τα πόδια σου / ριζωμένα, στις πύλες της Μαδρίτης / και ξέρω ακόμη / κρυώνουνε σα δυο γυμνά παιδιά / πως ό,τι ωραίο κι ό,τι μεγάλο υπάρχει / ό,τι μεγάλο κι ό,τι ωραίο θα βρει μια μέρα ο άνθρωπος / (ετούτο που 'ναι η τρομερή λαχτάρα της ψυχής μου) / το ξέρω πως χαμογελάει μέσα στα μάτια του φρουρού μου, / μπρος στις πύλες της Μαδρίτης, / και ξέρω ακόμη πως εχτές, αύριο, κι απόψε βράδυ / αχ, δεν μπορώ να κάνω τίποτ' άλλο / παρά μονάχα να τον αγαπάω» (Μετάφραση Γιάννης Ρίτσος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ