Κυριακή 27 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Μαουρίσιο Φούνες

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ Μαουρίσιο Φούνες, που εκλέχτηκε στη θέση αυτή υποψήφιος του ιστορικού Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί - FMLN, διόρισε την περασμένη Τρίτη ως υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας το στρατηγό εν αποστρατεία Νταβίντ Μουνγκουία Παγιές, με πλούσιο παρελθόν στην καταστολή του λαϊκού κινήματος την περίοδο του εμφύλιου σ' αυτή την πολύπαθη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Ο Φούνες αποδεικνύεται ο καλύτερος «σύμμαχος των ΗΠΑ» στην περιοχή. Ηταν ο πρώτος που έκανε στροφή 180 μοιρών όσον αφορά την αναγνώριση της κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο, κυβέρνησης που αποτελεί τη συνέχεια και τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος στην Ονδούρα το 2009. Κατόπιν, αποτέλεσε τον «εγγυητή» για την προώθηση του «Σχεδίου Κεντρική Αμερική», το σχέδιο ανάκτησης του ελέγχου από τις ΗΠΑ, με το πρόσχημα του πολέμου κατά των ναρκωτικών και της βίας των συμμοριών.

Τώρα, με το διορισμό του Παγιές, σε συνδυασμό με την εκλογή του επίσης στρατηγού εν αποστρατεία Οτο Πέρες Μολίνα στην Προεδρία της γειτονικής Γουατεμάλας, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την επιστροφή στρατιωτικών σε πόστα - κλειδιά. Μια «επιστροφή» που έγινε με την επιβαλλόμενη παραίτηση του πρώην υπουργού Μανουέλ Μελγάρ, ενός από τα ιστορικά στελέχη και πρώην διοικητή του FMLN. Η «θυσία» του Μελγάρ, που προκάλεσε σάλο μεταξύ των μελών του FMLN, ήταν όπως φαίνεται ο όρος για την υπογραφή της λεγόμενης συμφωνίας «συνεργασίας για την ανάπτυξη» μεταξύ του Ελ Σαλβαδόρ και των ΗΠΑ, που στοχεύει στη «δημιουργία της επόμενης γενιάς των αναδυόμενων οικονομιών»...


Χρ.Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ