Κυριακή 2 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΤΟ «ΦΙΛΕΤΟ» ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ

(και η διανομή του)

ΟΙ ΣΤΕΡΝΟΙ ελεύθεροι χώροι που απόμειναν στην πολύπαθη πρωτεύουσα, γίνονται ακόμη λιγότεροι με τη νέα έφοδο, που εξαπόλυσε η κυβέρνηση με τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Οπως γράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, της περασμένης Παρασκευής, παραδίδεται στην τσιμεντοποίηση ένας ακόμη ελεύθερος όρος 220 στρεμμάτων στον Ελαιώνα (Βοτανικός).

ΜΕ μια τροπολογιούλα, που δούλεψε με «όραμα» ο κ. Σουφλιάς, τα αφεντικά της ΠΑΕ ΠΑΟ είδαν να ικανοποιούνται τα «αιτήματα» που είχαν υποβάλει στην κυβέρνηση. Ενα πραγματικά εκλεκτό «φιλέτο» στο οποίο θα «φυτέψουν», σύμφωνα με τους λογαριασμούς που έγιναν, 165.000 τετραγωνικά μπετόν. Και στο χώρο αυτό θα λειτουργήσουν οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού αλλά και άλλα πολλά κέντρα διασκέδασης, τα οποία θα εκμεταλλεύονται όχι μόνο οι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ και της παρακείμενης ΕΤΜΑ, αλλά και ο Δήμος Αθηναίων.

ΘΑ σημειώσουμε αυτό που υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι εισφορές ιδιοκτησιών σε γη για ένταξη στο Σχέδιο αλλά και οι απαλλοτριώσεις, αντί να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το νόμο για κοινόχρηστες και κοινωφελείς υποδομές, προσφέρονται για εκμετάλλευση στα ιδιωτικά κεφάλαια.

ΠΑΡΟΥΣΑ στη μοιρασιά και η «γειτόνισσα», η περιβόητη ΕΤΜΑ, που έχει από τα παλιά εκεί το δικό της φέουδο, το φοβερό κάτεργο που θα θυμίζει πάντα την ηρωική συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Μας λένε πως «χωρίς αποζημίωση» παραχώρησε έκταση 19 στρεμμάτων... αλλά για να τις το ανταποδώσουν διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης. Που σημαίνει ότι μπορεί «νόμιμα» να ξεπετάξει κι αυτή ένα τσιμεντένιο θεριό στο φέουδό της.

ΟΛΑ όσα περιέλαβε η τροπολογία κι όσα σίγουρα μελλοντικά θα μπουν για να κυλήσουν ομαλά και αποδοτικά οι επενδύσεις μόνο το κεμέρι των εφοπλιστών, των βιομηχάνων θα γεμίσουν κι όχι βέβαια των κατοίκων, που ζουν σ' αυτή την περιοχή, στα γύρω τότε περιβόλια τους και που με τους αραμπάδες τροφοδοτούσαν με φρέσκα χορταρικά την Αθήνα.

Η ΝΕΑ εποχή που θα ξεκινήσει με τη λειτουργία του γηπέδου, των άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, θα συνοδευτεί με άλλα επίσης εμπορικά κέντρα που θα προσφέρουν με τη φροντίδα ιδιωτών ψυχαγωγία. Είναι μάλιστα τόσο μεθοδικοί οι σχεδιαστές της εφόδου να ενισχύσουν τα φτωχά τ' αφεντικά της ΠΑΕ που πρόβλεψαν ότι το Δημόσιο παίρνει πάνω του να κατασκευαστούν μια σειρά έργων υποδομής, με δαπάνη που υπολογίστηκε σε 125 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ είναι, βέβαια, η πρώτη φορά, που με τέτοιες τροπολογίες και παρόμοιους νόμους η πρωτεύουσα και η ζωή των κατοίκων της όχι μόνον της Αθήνας αλλά ολόκληρου του Λεκανοπεδίου της Αττικής, στερήθηκε κι εξακολουθεί και σήμερα να στερείται τους ελεύθερους χώρους της. Και στα βουνά το τσιμέντο να μπαίνει και νέο που θα κάνει πιο αβίωτη τη ζωή μας, με το ελάχιστο πράσινο, που απόμεινε.

ΘΑ μπορούσε ίσως κανείς να σκεφτεί πως θα ήταν για ολόκληρη την Αθήνα μια κίνηση ανάπτυξης αν βέβαια στους ελεύθερους χώρους που έχουν «ξεφύγει», η αξιοποίησή τους γινόταν καθαρά και ξάστερα για τα πραγματικά κοινωνικά συμφέροντα και του ανθρώπου τις ανάγκες. Η αξιοποίηση γίνεται αλλιώτικα...

Η ΑΘΗΝΑ όμως δεν είναι άπραγη. Εχει μια μεγάλη εμπειρία από μεγάλους αγώνες. Είναι ο δρόμος του αγώνα αυτός που θα ανοίξει προς τα μπρος το δρόμο της διεκδίκησης των λαϊκών συμφερόντων. Στην πρωτεύουσα πάμε το φθινόπωρο σε δημοτικές εκλογές. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με υποψήφιο δήμαρχο τον Σπύρο Χαλβατζή παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του αγώνα κι όπως τόνισε η «Συμπαράταξη», δίνει στις εκλογές αυτές μια σημαντική μάχη.

Η ΑΘΗΝΑ πρέπει αποφασιστικά να δώσει στη Συμπαράταξη αυτό που της αξίζει. Να τη βγάλει πιο δυνατή για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα. Φτάνουν πια τα ευχολόγια. Και ολούθε μάχη με της «Συμπαράταξης» το ψηφοδέλτιο.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ