Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ατζέντα Εκδηλώσεων
Τιμή - μνήμη Μανόλη Χατζηδάκη

Το Κέντρο Ερευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών, στις 29 Φεβρουαρίου (8.15μ.μ.), στο μέγαρο της Ακαδημίας (Πανεπιστημίου 28 και Σίνα), θα τιμήσει τη μνήμη του κορυφαίου βυζαντινολόγου και ιδρυτή του Μανόλη Χατζηδάκη, με μια διάλεξη του επίτιμου εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συνεργάτη - ερευνητή του Κέντρου Ηλία Κόλλια. Θέμα της διάλεξης είναι «Η εκλεκτική ζωγραφική στη Ρόδο κατά την Ιπποκρατία (1309-1523)». Ο ομιλητής θα αναφερθεί σε μια ομάδα βυζαντινών τοιχογραφιών και εικόνων σε ναούς, αλλά και σε κοσμικά κτίρια της Ρόδου. Πρόκειται για έργα, στα οποία υπάρχουν στοιχεία από τη ζωγραφική που απαντά εκείνη την εποχή στη Δυτική Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία και Γαλλία. Το υλικό αυτό, ελάχιστα ή καθόλου γνωστό στην επιστημονική κοινότητα. Η δημοσίευσή του θα δώσει νέα στοιχεία για την τέχνη κατά τους τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου.

Ατζέντα Εκδηλώσεων
Μαθητική συναυλία

Τη Σουίτα «Κάρμεν» του Μπιζέ σε μεταγραφή για κρουστά και ορχήστρα του Ροντιόν Σεντρίν θα ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών στην ετήσια συναυλία της, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8.30μ.μ.) στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έργα Μπετόβεν, Προκόφιεφ, Χατσατουριάν και Μανώλη Καλομοίρη. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Τάτσης Αποστολίδης. Εισιτήρια (γενική είσοδος 1.000 δρχ.) διατίθενται από το Ωδείο Αθηνών (τηλ. 72.40.673) και από το ταμείο του «Παλλάς».

Η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών συνεχίζει μέχρι σήμερα την παράδοση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου, που ιδρύθηκε το 1893. Αποτέλεσε ένα σύνολο πανευρωπαϊκής φήμης, συνεργάστηκε με σπουδαίους σολίστ και αρχιμουσικούς από όλον τον κόσμο και εξελίχτηκε στη σημερινή Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου εξακολουθεί να παρουσιάζει αξιόλογη δραστηριότητα με τακτικές εμφανίσεις, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ατζέντα Εκδηλώσεων
Πηλός και φωτογραφία

Εγκαινιάζεται αύριο (7.30μμ) στην «Γκαλερί της Ερσης» (Κλεομένους 4), αναδρομική έκθεση έργων της Κάτιας Μητροπούλου. Περιλαμβάνει δουλιά της κεραμίστριας - φωτογράφου από διάφορες εποχές, με θεματική που περιέχει το θέατρο, καθώς και φωτογραφικές μνήμες σε άσπρο - μαύρο. Η διαδρομή ξεκινά το 1975 και φτάνει στις μέρες μας.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: «Στην τωρινή της έκθεση η Κ. Μητροπούλου φτάνει σε μια αφαιρετική σύζευξη του ζωγραφισμένου πηλού με τα θέματα φωτογραφίας που διαλέγει να παρουσιάσει η εικαστική ματιά της και μέχρι τα νατουραλιστικά τοπία και πρόσωπα των έργων της. Κυρίαρχα θέματα και χρώματα στην τωρινή της έκθεση οι Καραγκιόζηδες και η πολυχρωμία του ελλαδικού χώρου, με μιαν άξαφνη και καθόλου τυχαία αγάπη του γερμανικού τοπίου, με τα σπίτια σαν από ζάχαρη και χρώμα και μια επιγραφή που θυμίζει λουλούδια. Τρένα και ποδήλατα σαν εξωπραγματικά και διασχίζουν την πόλη της παιδικής μας μνήμης και τη λένε με το όνομά της και μια λεζάντα γραφική και σίγουρη: η πατρίδα μου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ