Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνελήφθησαν 73 μέλη της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», κατηγορούμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και κατοχή αντικυβερνητικού υλικού». Η οργάνωση, που δρα με άλλο όνομα, υποστηρίζει ότι πρόκειται «για προληπτική κίνηση, ενόψει των εκλογών του Απρίλη για την Ανω βουλή».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Παραιτήθηκε ένας από τους επιφανέστερους οικονομικούς συμβούλους της προεδρικής υποψήφιας των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ο Ερίκ Μπεσόν, υπεύθυνος οικονομικών και φορολογίας και του κόμματος, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διόρισε τον μέχρι τώρα υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τη θέση του θα αναλάβει ο Ανατόλι Σερντιούκοφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φορολογίας τα τελευταία χρόνια.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Διάταγμα το οποίο θα επιτρέψει την εκδίκαση των υποθέσεων κρατουμένων στη βάση του Γκουαντάναμο από στρατοδικεία υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους. Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς έχουν υποβάλλει κατηγορίες εναντίον ενός υπηκόου Αυστραλίας, ενός υπηκόου της Υεμένης και ενός υπηκόου του Καναδά.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Σειρά κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων ενάντια στην επικείμενη επίσκεψη του Μπους στη Γουατεμάλα στις 11 και 12 Μάρτη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, προετοιμάζουν οι λαϊκές δυνάμεις. Οπως ανακοίνωσαν, οι διαδηλώσεις θα θέσουν στο στόχαστρό τους τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TLC) αλλά και την πολιτική των μαζικών απελάσεων μεταναστών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι επιβεβαίωσε σε εκπομπή του CNN ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2008, εξαλείφοντας έτσι κάθε αμφιβολία για την υποψηφιότητά του, που αποτελούσε κοινό μυστικό.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σε πενταετή φυλάκιση για υποκίνηση εθνικού μίσους και άρνηση του Ολοκαυτώματος καταδικάστηκε στη Γερμανία ο 67χρονος Ερνστ Τσίντελ, εκ των μεγαλύτερων εκδοτών αντισημιτικού και νεοναζιστικού υλικού, περιλαμβανομένου του βιβλίου «Ο Χίτλερ που αγαπήσαμε και γιατί».

ΚΑΝΝΕΣ - ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Περισσότερους από 67 πολίτες σκότωσαν από τη Δευτέρα ως χτες οι δυνάμεις ασφαλείας της Δυτικοαφρικανικής Γουινέας, ανακοίνωσε χτες στη γαλλο-αφρικανική διάσκεψη κορυφής στις Κάννες εκπρόσωπος ντόπιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, αξιωματούχοι της Αφρικανικής Ενωσης στις Κάννες χαρακτήρισαν την πρόσφατη επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και στρατιωτικού νόμου «αρνητική» εξέλιξη για την αποκλιμάκωση της κρίσης, ενώ ιδρύματα γεωπολιτικών αναλύσεων σε ΗΠΑ και ΕΕ προέβλεπαν ότι εάν ο δικτάτορας Λανσάνε Κόντε παραμείνει στην εξουσία «το τίμημα θα είναι εμφύλιος πόλεμος»...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επιθέσεις με όλμους εξαπέλυσαν ένοπλοι σε τρεις περιοχές - βάσεις των υπό αποχώρηση αιθιοπικών στρατευμάτων κατοχής στη Σομαλία. Μεταξύ των νεκρών είναι πέντε άμαχοι (ένα παιδί) και μεταξύ των τραυματιών τουλάχιστον 17 πολίτες...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Ο ολλανδικός πολυεθνικός όμιλος ΤΡΑΦΙΓΚΟΥΡΑ, που ευθύνεται για τις ανήκεστες βλάβες που προκάλεσε προ μηνών στην Ακτή Ελεφαντοστού με τη ρίψη τόνων τοξικών αποβλήτων, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 198 εκατ. δολαρίων στις αρχές της δυτικοαφρικανικής χώρας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Τουλάχιστον 50 μαχητές της κοινότητας Καραμόντζονγκ της Βορειοανατολικής Ουγκάντας και στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην αρχή της βδομάδας με αφορμή βοσκοτόπια και κοπάδια βοοειδών.

ΤΟΚΙΟ.-- Το Πεκίνο υποστηρίζει την ειρηνική χρήση του διαστήματος, δήλωσε χτες ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Λι Ζιοαξίνγκ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης της έντασης στις διμερείς σχέσεις.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα παράσχει «αναπτυξιακή βοήθεια» ύψους 60 εκατ. δολαρίων στην κυβέρνηση του Νεπάλ την επόμενη 3ετία. Επίσης χτες, ο «Ερυθρός Σταυρός» έκανε έκκληση προς οποιονδήποτε διαθέτει πληροφορίες για τους -τουλάχιστον- 800 «εξαφανισθέντες» του δεκαετούς εμφυλίου να του τις μεταφέρει.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Είκοσι οκτώ άνθρωποι καταδικάστηκαν για το φόνο τριών φοιτητριών στο Ταμίλ Ναντού της Ινδίας το 2000, όταν μέλη του κόμματος AIADMK, μιας αμφιλεγόμενης πολιτικού, της Τζ. Τζαγιαλαλίθα, πυρπόλησαν λεωφορείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της για υπόθεση διαφθοράς. Η ίδια χαρακτήρισε την υπόθεση «απόπειρα δυσφήμισής της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ