Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.- Την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν χτες, μεταξύ άλλων, και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Τον εκνευρισμό της Αυστραλίας προκάλεσε χτες η απελευθέρωση του Ινδονήσιου μουσουλμάνου ιερωμένου Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που είχε φυλακιστεί για 26 μήνες ως ένοχος για συνωμοσία σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις του 2002 στο Μπαλί με πάνω από 200 νεκρούς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν και 26 συνελήφθησαν σε επεισόδια που ξέσπασαν προχτές στο κέντρο της εθνοτικά διαιρεμένης βοσνιακής πόλης Μόσταρ, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα των εθνικών ομάδων Κροατίας - Βραζιλίας.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Περίπου 5.000 άτομα το χρόνο στην Αυστραλία προσβάλλονται από καρκίνο που προκαλείται στο χώρο εργασίας από διάφορες ουσίες στις οποίες βρίσκονται εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι, αναφέρει έρευνα που διενήργησαν από κοινού το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Ιδρυμα Καρκίνου της Κουινσλάνδης.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Πάνω από 100 Κονγκολέζοι πέθαναν τις τελευταίες βδομάδες από επιδημία πνευμονικής πανώλης στη βορειοανατολική επαρχία Ιτούρι, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.- Εκρηξη σε αποθήκη πυροτεχνημάτων της εταιρίας «Crescom Kft» σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στην πόλη Μπαλτονφούζφο της δυτικής Ουγγαρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 εργάτες. Μέχρι χτες το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά τα αίτια της έκρηξης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Περίπου 1,4 δισ. δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας για τα θύματα των τυφώνων «Κατρίνα» και «Ρίτα» δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, αφού τα χρήματα δαπανήθηκαν σε διαζύγια, εισιτήρια για αγώνες μπάσκετ, ακριβά ξενοδοχεία και άλλες ανάλογες... υπηρεσίες, σύμφωνα με αποκαλύψεις του αμερικανικού Τύπου. Το αμερικανικό «όνειρο» σε όλο του το μεγαλείο.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.- Οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια AR-15, κρατούμενοι των φυλακών στο Νουέβο Λαρέδο του Μεξικού προσπάθησαν να αποδράσουν ανοίγοντας πυρ εναντίον όποιου στεκόταν εμπόδιο στις προθέσεις τους, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τέσσερα άτομα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πώς τα όπλα - γνωστά ως Μ-16 στο στρατό των ΗΠΑ - έφθασαν στα χέρια των κρατουμένων μέσα στη φυλακή, όπου κρατούνται καταδικασθέντες για πλημμελήματα, αλλά και σοβαρά εγκλήματα, μεταξύ άλλων για διακίνηση ναρκωτικών και για φόνους.

ΠΑΡΙΣΙ.- Σε κατάσταση «συναγερμού λόγω ξηρασίας» κηρύχτηκαν, χτες, 15 διαμερίσματα της Γαλλίας, εξαιτίας των υψηλότατων, για την εποχή και την περιοχή, θερμοκρασιών που επικρατούν. Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, πολλές νότιες και κεντρικές περιοχές, γύρω από την πρωτεύουσα, «καίγονται» από περισσότερους από 30 βαθμούς Κελσίου, που καθιστούν αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Οι αρχές απαγόρευσαν το πότισμα των κήπων και ανακοίνωσαν ειδικά μέτρα για τους ηλικιωμένους, προκειμένου να αποφευχθεί η εκατόμβη των νεκρών ηλικιωμένων κατά τον καύσωνα του 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ