Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Περισσότερα από 87 πτώματα ανθρώπων που εκτελέστηκαν το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν, χθες, σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας. Οπως όλα δείχνουν, πρόκειται, κυρίως, για σουνίτες, που πρέπει να εκτελέστηκαν από μυστικά σιιτικά τάγματα θανάτου, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε αγορές της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι την Κυριακή. Η εθνοτική ένταση έχει προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στις, ήδη, μπλοκαρισμένες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, που χθες, μεταφέρθηκαν στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Επαναλήφθηκαν, χθες, οι διαβουλεύσεις Ιρανών - Ρώσων για τη ρωσική πρόταση μεταφοράς της διαδικασίας εμπλουτισμού ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Η ρωσική ηγεσία φέρεται άκρως ενοχλημένη από την ιρανική επιμονή να διατηρηθεί μέρος της πειραματικής διαδικασίας εμπλουτισμού στο Ιράν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στο χαμηλότερο επίπεδο της πεντάχρονης έως τώρα θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ, έχει κατακρημνιστεί η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους, η οποία έχει τρωθεί ιδιαίτερα από τον πόλεμο στο Ιράκ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Γκάλοπ για λογαριασμό των CNN/USA Today, μόλις το 36% των Αμερικανών επικροτεί την πολιτική Μπους, την οποία κατακρίνει το 60%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο για δεύτερη θητεία προέδρου από την εποχή που ήταν πρόεδρος ο Ρίτσαρντ Νίξον, που εν τέλει αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος του σκανδάλου Γουοτεργκέιτ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στη δυτική ινδονησιακή νήσο Αμπόν προκάλεσε πανικό, αλλά όχι σημαντικές υλικές ζημιές...

ΣΕΟΥΛ.- Ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Λι Χάε - Τσαν υποχρεώθηκε χτες σε παραίτηση, με αφορμή την επιλογή του να παίξει γκολφ με διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, αντί να επιχειρήσει την εξεύρεση λύσης στη μεγάλη πανεθνική απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους.

ΑΛΕΞΑΝΤΡΙΑ.- Αιφνίδια ανατροπή στη δίκη του Ζακαρίας Μουσαουί αποτελεί η απόφαση ομοσπονδιακής δικαστή να διακόψει τη διαδικασία, προκειμένου να ερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής θανατικής ποινής εξαιτίας «κατάφωρης» παραβίασης της διαδικασίας από το αμερικανικό κράτος.

ΠΕΚΙΝΟ.- Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της λαϊκής εθνοσυνέλευσης της Κίνας, με τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο να κάνει λόγο για «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» με παράλληλη «φροντίδα της επαρχίας», μέσω αγροτικής μεταρρύθμισης, για την αντιμετώπιση του «χάσματος πλουσίων - φτωχών».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Μαοϊκοί αντάρτες άφησαν χθες ελεύθερους περίπου 200 επιβάτες ενός τρένου, που κρατούσαν ομήρους για πάνω από 12 ώρες, μετέδωσε χθες το Ρόιτερς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ