Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ομάδα αναγνώρισης του λεγόμενου ευρωστρατού προ της αποστολής ομάδας «ταχείας αντίδρασης» της ΕΕ για την υποστήριξη της δύναμης των 16.000 κυανοκράνων του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό αποστέλεται την ερχόμενη βδομάδα στην περιοχή, μετά από αίτημα του βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Μαρί Γκουενό. Ο Γκουενό μετέβη χτες στις Βρυξέλλες, ζητώντας από ΕΕ και ΝΑΤΟ «βοήθεια» αναφορικά με τις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών σε Σουδάν και ΛΔ Κονγκό.

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΓΕΝΕΥΗ.- Φόνοι, βιασμοί και αδιάκριτες επιθέσεις οδηγούν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Νταρφούρ στο δρόμο της προσφυγιάς, αναφέρει έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σημειώνοντας πως η βία στη δυτική σουδανική επαρχία συνεχίζεται και εξαιτίας των επιθέσεων του στρατού κατά αμάχων από στρατιωτικά ελικόπτερα...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Σεισμός έντασης 7,7 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε χτες βράδυ στην ανατολική Ινδονησία με υποθαλάσσιο επίκεντρο στο πέλαγος Μπάντα (περίπου 195 χλμ νοτίως των νήσων Μαλούκου). Δεν αναφέρθηκαν άμεσα πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

ΚΙΕΒΟ.- Αλλοι 39 άνθρωποι προστέθηκαν στον φρικτό κατάλογο των νεκρών από το κρύο στην Ουκρανία από την Πέμπτη έως την Παρασκευή. Ο συνολικός απολογισμός έφθασε τους τουλάχιστον 220 νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές. Στο μεταξύ, η ρωσική επιχείρηση φυσικού αερίου «Gazprom» κατηγόρησε εκ νέου χτες την Ουκρανία ότι «κλέβει» καθημερινά 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου προοριζόμενα για τις ευρωπαϊκές αγορές.

ΜΟΣΧΑ.- Σάλο προκάλεσε στη Ρωσία ο βίαιος ξυλοδαρμός νεοσυλλέκτου από μεθυσμένους ανωτέρους του σε μονάδα των Ουραλίων την Πρωτοχρονιά, που οδήγησε στον ακρωτηριασμό του. Ο 19χρονος Αντρέι Σίτσεφ προσβλήθηκε από γάγγραινα και γιατροί, για να τον σώσουν, ακρωτηρίασαν τα κάτω άκρα, τα γεννητικά του όργανα και τα δάχτυλά του. Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ αντέδρασε αρχικά δηλώνοντας ότι «θα το είχε πληροφορηθεί αν επρόκειτο για κάτι σοβαρό», αλλά χτες, όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, ανακοίνωσε ότι 7 στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, συνελήφθησαν και ότι διεξάγεται ανάκριση.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Απεβίωσε χτες σε ηλικία 75 ετών ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου. Ηγετικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο Ράου υπήρξε επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και ομοσπονδιακός πρόεδρος από το 1999-2004.

ΟΤΑΒΑ.- Ενταση στην Ουάσιγκτον προκάλεσαν οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού του Καναδά Στίβεν Χάρπερ σχετικά με περιοχή της Αρκτικής, που τη θεωρούν διεθνή ύδατα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εξέφρασε αντιρρήσεις, για να λάβει την εξής απάντηση: «Την πολιτική μας την καθορίζουν οι Καναδοί και όχι ο πρέσβης των ΗΠΑ». Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη ναυπήγηση τριών οπλισμένων παγοθραυστικών, τα οποία στη συνέχεια θα αναπτυχθούν σε περιοχή της Αρκτικής, που ο Καναδάς θεωρεί ότι του ανήκει. Διαφορετική άποψη έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Δανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ