Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στις 29 Μάη πρόκειται να διεξαχθεί στη Γαλλία το κρίσιμο δημοψήφισμα επί της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, κατόπιν της απαραίτητης συνταγματικής τροποποίησης που εγκρίθηκε προσφάτως από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών δεν έχουν δικαίωμα να στρέφονται δικαστικά κατά της κυβέρνησης. Αυτή την απόφαση έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα δύο πρώην πρακτόρων. Ο λόγος; Η «μυστική» φύση της δουλιάς τους.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα προωθεί η ισπανική κυβέρνηση για όσους καπνιστές δε σέβονται τις ενδείξεις που απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους ή χώρους εργασίας. Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να καθιερώσει το πρόστιμο των 600 ευρώ. Προς το παρόν, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Εφόσον τελικά εγκριθεί, τα αυστηρότατα πρόστιμα θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2006.

ΜΟΣΧΑ.-- Ρώσοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν χτες ότι «συνελήφθησαν τέσσερις» εκ των ανθρώπων που «σχεδίασαν» τη σφαγή του Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 330 ανθρώπων, κυρίως παιδιών. Σύμφωνα με τις ίδιες δικαστικές πηγές, πέντε ακόμη «ύποπτοι» σκοτώθηκαν ανθιστάμενοι στη σύλληψη σε επιχείρηση των ρωσικών αρχών.

ΚΑΜΠΟΥΛ.--«Πιθανώς την 17η Σεπτέμβρη» θα γίνουν οι αναβληθείσες βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με πηγές κοντινές στα κέντρα λήψης αποφάσεων της δοτής κυβέρνησης Καρζάι.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--«Παρατείνεται» επ' αόριστον η κατ' οίκον κράτηση τουλάχιστον πέντε πολιτικών ηγετών, περιλαμβανομένων του Μάνταβ Κουμάρ Νεπάλ, ΓΓ του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού (CPN/UML), του πρώην πρωθυπουργού Κοϊράλα, μέλους του Κογκρέσου, και άλλων αξιωματούχων, μετέδιδαν χτες ΜΜΕ του Νεπάλ, όπου ο βασιλιάς έχει επιβάλει πραξικόπημα και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ