Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Αεροσκάφος της Εθνοφρουράς κατέπεσε και συνετρίβη στο Ελ Χουνκίτο, λίγο πριν προσγειωθεί, μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη βάση του, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους αξιωματούχοι της Εθνοφρουράς, ανάμεσά τους και οι στρατηγοί Ραφαέλ Ντουμπρόν Τόρες και Χοσέ Μπλοντέτ Σερφάτι. Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν διευκρινιστεί. Ο πρόεδρος Τσάβες ανέβαλε για μια ημέρα την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Αβάνα, «για την επίλυση ενός ζητήματος στο εσωτερικό μέτωπο».

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Το Βραζιλιάνικο Δημοκρατικό Κίνημα (PMDB) κάλεσε όλα του τα μέλη, περιλαμβανομένων δύο κυβερνητικών υπουργών, να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση Λούλα και να στηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 2006 στη Βραζιλία. Τόσο το PMDB όσο και το PPS, άλλο ένα κόμμα της συμπολίτευσης, κατηγορούν τον Λούλα ότι συνεχίζει τις συντηρητικές πολιτικές του Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο -χαμηλά επιτόκια και περιστολή των δημοσίων δαπανών- αντί να εφαρμόσει το κοινωνικό πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δύο νοσηλευτές που είχαν κληθεί στον τόπο όπου βρέθηκε νεκρός ο Βρετανός εμπειρογνώμονας σε θέματα εξοπλισμών Ντέιβιντ Κέλι, τον Ιούλη του 2003, αμφισβητούν την εκδοχή της αυτοκτονίας στην οποία κατέληξε ο δικαστής λόρδος Μπράιαν Χάτον το Γενάρη του 2004 κλείνοντας την υπόθεση. Οι δύο νοσηλευτές εκτιμούν ότι το αίμα που βρέθηκε κοντά στο νεκρό Κέλι δεν ήταν τόσο άφθονο όσο θα δικαιολογούσε η υπόθεση ότι αυτοκτόνησε κόβοντας τις φλέβες του.

ΡΩΜΗ.-- Την προσαγωγή 28 Ιταλών αστυνομικών στη Δικαιοσύνη για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια της συνόδου G8 στη Γένοβα το καλοκαίρι του 2001, αποφάσισαν οι Αρχές της χώρας.

Εξάλλου, σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών καταδικάστηκε το Σάββατο ο γερουσιαστής Μαρτσέλο Ντελ' Ούτρι, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σ. Μπερλουσκόνι, λόγω σχέσεων με τη Μαφία. Η ετυμηγορία ήρθε μόλις ένα 24ωρο μετά την αθώωση του πρωθυπουργού από τη Δικαιοσύνη.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αν η Τεχεράνη δεν ακολουθήσει το «παράδειγμα της Λιβύης» όσον αφορά στο πυρηνικό της πρόγραμμα, «κανείς δε θα πρέπει να αποκλείει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν» δήλωσε χτες σε αποκλειστική συνέντευξη στην ισραηλινή εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ» ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντάγκλας Φέιθ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Οι καθηγητές των αλβανικών πανεπιστημίων απέρριψαν χτες την προσφορά του υπουργού Παιδείας για αύξηση κατά το 1/3 των μισθών τους, τονίζοντας πως θα συνεχίσουν τον απεργιακό αγώνα που έχουν ξεκινήσει από τις 10 Νοέμβρη, μέχρις ότου διπλασιαστούν οι - πενιχρές - αποδοχές τους.

ΚΑΜΠΕΡΑ.--«Ανεπηρέαστη» ανακοίνωσε χτες πως θα διατηρήσει τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, με αφορμή την απεργία πείνας που πραγματοποιούν για δεύτερη βδομάδα 25 Ιρανοί πρόσφυγες στο στρατόπεδο Μπάξτερ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Στοιχεία περί βασανιστηρίων στο Αφγανιστάν, που απέβησαν στο θάνατο άλλων τριών κρατουμένων των αμερικανικών δυνάμεων, αποκάλυψε χτες η οργάνωση «Human Rights Watch», που εγκάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ράμσφελντ επειδή «δεν τιμωρεί τους ενόχους».

ΠΕΚΙΝΟ.-- 36 ανθρακωρύχοι αγνοούνταν χτες αφότου παγιδεύτηκαν κάτω από το έδαφος από πλημμύρα στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουϊζού της Κίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία ο επιχειρηματίας και πολιτικός που κατηγορείται για διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, Τζεμ Ουζάν. Αντικείμενο της έρευνας σε βάρος του που οδήγησε στη σύλληψή του υπήρξε η κατάρρευση μιας τράπεζάς του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ