Τετάρτη 14 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να «σφραγίσουν» μια επαρχία της χώρας, προκειμένου να συλλάβουν ή και να εξοντώσουν 53 φυγάδες από φυλακή υψίστης ασφαλείας, μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ - η οποία φέρεται να σχετιζόταν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και το σύμφυρμα που οι Αμερικανοί αποκαλούν αλ Κάιντα. Στην απόδραση (Μ. Σάββατο) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 φυλακισμένοι.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μαχών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, των ακροδεξιών παραστρατιωτικών και των ανταρτικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού της Κολομβίας.

ΣΙΡΝΑΚ.-- Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε μάχες τη Δευτέρα στη νοτιοανατολική χώρα ανάμεσα σε δυνάμεις του και «τρομοκράτες» - φρασεολογία η οποία στο ιδιόλεκτο του επιτελείου αναφέρεται σε Κούρδους αυτονομιστές ή αριστερές οργανώσεις - σκοτώθηκαν έξι «τρομοκράτες» και τρεις στρατιώτες. Πέντε ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ζαμάν». Οι επιχειρήσεις «συνεχίζονταν» και χτες.

ΛΑΚΝΑΟΥ.-- Είκοσι δύο άνθρωποι ποδοπατήθηκαν κι έχασαν τη ζωή τους σε προεκλογική συγκέντρωση, όταν χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μικρό χώρο στο ινδικό κρατίδιο Ούταρ Πραντές. Οι πρόωρες εθνικές εκλογές στην Ινδία αρχίζουν σε μία εβδομάδα.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Ενα χρόνο πλήρους ειρήνης» απαίτησε ο μονάρχης του Νεπάλ, Γκιανέντρα, για να «επιτρέψει» (!) τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα. Χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να μετέχουν στις διαδηλώσεις που καλεί η αντιπολίτευση - περιλαμβανομένου του ΚΚ Νεπάλ/ΕΜΛ - εναντίον της πολιτικής του παλατιού, παρά την πλήρη απαγόρευση των κινητοποιήσεων και τη βίαιη καταστολή από στρατό και αστυνομία.

ΕΡΕΒΑΝ.-- Αρκετά άτομα συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Τρίτης μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από το προεδρικό μέγαρο της Αρμενίας. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του Προέδρου Ρόμπερτ Κοτσάριαν. Η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις διαδηλώσεις της στην πρωτεύουσα την τελευταία εβδομάδα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η πολεμική αεροπορία της Σερβίας - Μαυροβουνίου «έχει γονατίσει» απ' τις ΝΑΤΟικές επιδρομές του '99 και τις συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών, που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις σε ανταλλακτικά και καύσιμα, κατήγγειλε χτες σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαίο περιοδικό του Βελιγραδίου ο Σέρβος πτέραρχος Βλάντιμιρ Στάρσεβιτς. Ο ίδιος περιέγραψε ως «πτήσεις υψηλού ρίσκου ασφαλείας» όσες πραγματοποιούν σερβικά πολεμικά αεροσκάφη.

ΣΕΟΥΛ.-- Ενας δεύτερος, μέσα σε τρεις μέρες, Νοτιοκορεάτης αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κοινοβουλευτική εκτόπιση του εκλεγμένου Προέδρου Ρο Μου γιουν απ' την εξουσία. Ο 46χρόνος Τσανγκ εξέπνευσε χτες λίγο μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της Σεούλ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα περιοχές της ανατολικής Αφρικής έχουν προκαλέσει το θάνατο 16 Κενυατών, οκτώ κατοίκων του Τζιμπουτί, ενώ άφησαν 4.000 άστεγους.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το θάνατο 57 ανθρώπων μέσα σε μία βδομάδα προκάλεσε επιδημία χολέρας στη νότια Σομαλία. Οργανώσεις αρωγής στην περιοχή απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια λόγω των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικά υλικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ