Πέμπτη 17 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

KATANH.- Αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη χθες κοντά στην Κατάνη, στη Σικελία, μετά την απογείωσή του από τη μεγάλη αμερικανική βάση της Σιγκονέλα, που είναι η κεντρική βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην κεντρική Μεσόγειο. Τουλάχιστον τα τρία μέλη του πληρώματος φέρονται να μην έχουν επιζήσει της συντριβής.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Στρατιωτικοί ηγήθηκαν πραξικοπήματος στο Σάο Τομέ και Πρινσίπε, εγκατέστησαν «χούντα εθνικής αποδοχής», διέλυσαν όλα τα κυβερνητικά όργανα, και απαίτησαν να μην επέμβει η διεθνής κοινότητα, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους που μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο Lusa. Υπενθυμίζεται ότι το Σάο -Τομέ Πρινσίπε είναι μικρό νησιωτικό κράτος ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής, που οι Αμερικανοί επιθυμούν να μετατρέψουν σε στρατιωτική βάση.

ΡΩΜΗ.- Συνέχεια στην ιταλο-γερμανική κόντρα έδωσε την Τρίτη ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας την ιταλική κυβέρνηση «ρατσιστική». Η νέα επίθεση Σουλτς εναντίον της ιταλικής κυβέρνησης αφορά στη δήλωση του Ιταλού υπουργού Μεταρρυθμίσεων Ουμπέρτο Μπόσι - ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα του Βορρά, στέλεχος της οποίας είναι και ο Στέφανο Στεφάνι - ο οποίος είχε σημειώσει ότι οι άνδρες του Λιμενικού θα πρέπει να ανοίγουν πυρ κατά σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Τέσσερις Αλβανοί, ένας πρώην επικεφαλής μονάδας ανταρτών του UcK και τρία μέλη της οργάνωσης, καταδικάστηκαν χθες από δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου σε ποινές κάθειρξης έως και 17 ετών για εγκλήματα πολέμου. Η βαρύτερη ποινή επιβλήθηκε στον (πρώην) διοικητή Ρουστέμ Μουστάφα, γνωστό με το nom du guerreΡεμί, ο οποίος καταδικάστηκε για τους βασανισμούς συμπατριωτών του, που υποπτευόταν πως «συνεργάζονταν με τους Σέρβους».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί από την ξαφνική πλημμύρα που παρέσυρε εργαζόμενους σε εργοτάξιο στο ινδικό κρατίδιο Χιματσάλ Πραντές - που προστίθενται στα ήδη 78 θύματα σε όλη την Ινδία. Στο ινδικό κρατίδιο Ασαμ, έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στο γειτονικό Μπαγκλαντές, όπου ο επίσημος απολογισμός των νεκρών είναι 154 νεκροί, άλλα 2,5 εκατομμύρια ανθρώπων έμειναν άστεγοι.

ΠΑΡΙΣΙ.- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εξήντα τραυματίστηκαν από τις καταιγίδες που πλήττουν τη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Κατά τραγική ειρωνεία, η υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη πλήττεται από καύσωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ