Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία συμφώνησε με την Ουγγαρία, κατά τη συνάντηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που βρίσκεται σε επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα, να κατασκευάσει δύο νέες μονάδες στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Πακς στην Ουγγαρία, ώστε να διπλασιαστεί η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα 4 γιγαβάτ. Ο σταθμός του Πακς, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νότια της Βουδαπέστης, είχε κατασκευαστεί από την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1980 και οι τέσσερις αντιδραστήρες του βαρέος ύδατος καλύπτουν σήμερα το 40% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία ξεκινά σήμερα η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γουέν - Χι. Η Χι αναμένεται να ζητήσει να προχωρήσει η κατασκευή νοτιοκορεατικού πυρηνικού εργοστασίου στην Ινδία, όπως προβλέπει και σχετική συμφωνία των δύο χωρών. Ωστόσο, το Νέο Δελχί δε φαίνεται πρόθυμο να διαθέσει χώρο προς το παρόν, επειδή δεν έχει προχωρήσει ακόμα η ετοιμασία πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας και της Ρωσίας.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Με καταλήψεις υπουργείων απειλούν, μεταξύ άλλων, οι χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι συμμετέχουν στον «αποκλεισμό της Μπανγκόκ» που οργανώνει η αντιπολίτευση, ζητώντας την άμεση παραίτηση της πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Γινγκλάγκ Σιναουάτρα και τον ορισμό ενός «λαϊκού συμβουλίου» που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά τις 2 Φλεβάρη, που αυτές έχουν οριστεί προς το παρόν.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Εκκληση για ηρεμία απηύθυνε χτες η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, μετά το θάνατο δύο διαδηλωτών από τα πυρά αστυνομικών το βράδυ της Δευτέρας, στη διάρκεια λαϊκής κινητοποίησης. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τα προβλήματα υδροδότησης, εδώ και μία βδομάδα, στα φτωχικά προάστια της Πρετόρια, Μόθοτλανγκ και Ντέιμονσβιλ.

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Διήμερη απεργία ξεκίνησαν χτες εκατοντάδες εκπαιδευτικοί του Πουέρτο Ρίκο, με αίτημα την ανάκληση νόμου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στο πλευρό τους είχαν γονείς και μαθητές.

ΣΑΝΤΑ ΦΕ.-- Η αστυνομία στο Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού συνέλαβε χτες έναν ύποπτο ως δράστη ένοπλου επεισοδίου που σημειώθηκε νωρίτερα σε σχολείο της αμερικανικής πολιτείας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο παιδιών.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Τα παιδιά των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί θα μπορούν, υποτίθεται, από τον ερχόμενο Απρίλη, να προσφεύγουν ενώπιον ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ, που συγκροτείται από το τρίτο μη δεσμευτικό πρωτόκολλο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, που τίθεται σε ισχύ σε τρεις μήνες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων θα συνεχιστεί στις 28 τρέχοντος μηνός στις Βρυξέλλες, δήλωσε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάτσιτς, σημειώνοντας ότι η παραίτηση του Κρστίμιρ Πάντιτς από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο έγινε για «προσωπικούς λόγους». Στο μεταξύ, το υπουργείο Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από την Πρόεδρο των Κοσσοβάρων Αλβανών Ατιφέτα Γιαχγιάγκα να προκηρύξει το επόμενο δεκαήμερο εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στη βόρεια Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά τρικύκλου χτες το μεσημέρι στη βορειοανατολική νιγηριανή πόλη Μαϊντιουγκούρι σκότωσε τουλάχιστον 17 άτομα. Οι νιγηριανές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους στην εξτρεμιστική ένοπλη οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», που επιδιώκει την εφαρμογή ισλαμικού νόμου στη χώρα με τη βία. Στο μεταξύ, εγκρίθηκε χτες νόμος ποινικοποίησης των ομοφυλοφίλων στη Νιγηρία με τη μέγιστη ποινή κάθειρξης να ανέρχεται σε 14 χρόνια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επτά Νομπελίστες οικονομικών επιστημών συνυπέγραψαν με δεκάδες άλλους Αμερικανούς οικονομολόγους επιστολή, με την οποία ζητούν την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου στα 10,10 από τα 7,25% στις ΗΠΑ, λες και αυτό και μόνο αρκεί για να ανταμείψει ισάξια τη σκληρή εργασία των εργαζομένων και να δώσει τον πλούτο σε αυτούς που τον παράγουν. Νωρίτερα, το Κογκρέσο κατέληξε σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό, σχετικά με νομοσχέδιο δημοσίων δαπανών, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο θα θεωρηθεί αυτήν τη βδομάδα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί νέα αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το τρέχον έτος στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενας 23χρονος Αφγανός, που έγινε άθεος στη διάρκεια της παραμονής του στη Βρετανία, πήρε πολιτικό άσυλο καθώς κινδύνευε να υποστεί ακόμη και θανατική ποινή στη χώρα καταγωγής του επειδή απαρνήθηκε το ισλάμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ