Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Στη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος των εποικισμών αλλά και των στρατιωτικών βάσεων που υπάρχουν στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος επιμένει η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζοντας ότι στο υπόλοιπο διάτρητο έδαφος μπορεί να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με διαρροές που αποδίδονται σε Παλαιστινίους αξιωματούχους, οι οποίοι φέρονται να χαρακτήριζαν «άκαρπες» τις τρέχουσες συνομιλίες.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ενας ακόμη εθελοντής πυροσβέστης 51 ετών εξέπνευσε χτες σε νοσοκομείο της πόλης Βαλένσα, έπειτα από σοβαρά εγκαύματα που είχε υποστεί πριν μερικές μέρες στη μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο του Σανφίνς. Χτες πάντως, μετά από βδομάδες, ήταν η πρώτη φορά που οι πορτογαλικές πυροσβεστικές αρχές πήραν μία ανάσα, καθώς δεν υπήρχε κανένα μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς. Στις φετινές πυρκαγιές έχουν βρει το θάνατο 7 πυροσβέστες (εθελοντές και επαγγελματίες).

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέθεσε την ευθύνη για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας με την «ομάδα των 6» ο νέος Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί αφαιρώντας τη δικαιοδοσία αυτή από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο δίνει λογαριασμό, ουσιαστικά, μόνο στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

ΣΕΟΥΛ.-- Αξιωματούχοι από τη ΛΔ Κορέας και τη Ν. Κορέα συμφώνησαν χτες να προχωρήσουν από σήμερα στην αποκατάσταση «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής για την άμεση επικοινωνία ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων αμφοτέρων πλευρών με στόχο την αποφυγή θερμών επεισοδίων. Πάντως οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν χτες, μετά από άρση της βουλευτικής του ασυλίας, τον βουλευτή Λι Σέοκ Κι από το «Ενωμένο Προοδευτικό Κόμμα» σε πόλη νοτίως της Σεούλ, με την κατηγορία πως σχεδίαζε «φιλοβορειοκορεατική» συνωμοσία και στάση κατά της κυβέρνησης.

BΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Συνολικά 105 πολιτικοί φορείς (33 πολιτικά κόμματα, δύο συνασπισμοί κομμάτων, 53 πρωτοβουλίες πολιτών και 15 ανεξάρτητοι υποψήφιοι) δήλωσαν χτες συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο Κοσσυφοπέδιο στις 3 Νοέμβρη. Μεταξύ των καταλόγων συμπεριλαμβάνεται και μία ενιαία λίστα Σέρβων υποψηφίων που στηρίζονται από το Βελιγράδι και θα συμμετάσχουν στις εκλογές με την ονομασία «Σερβία».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Περισσότερα από 100 αυτοκίνητα ενεπλάκησαν χτες σε καραμπόλα πάνω σε γέφυρα που συνδέει τη νότια επαρχία του Κεντ με τη νήσο Σέπεϊ (ανοιχτά του Κεντ, στο νοτιοανατολικό άκρο της Αγγλίας) εξαιτίας ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Οι πρόεδροι ΛΔ Κονγκό και Ρουάντας συναντώνται από χτες στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάα, σε μία προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντικυβερνητικούς ένοπλους της οργάνωσης «Μ23» που προ ημερών ξανάρχισαν τις επιθέσεις κατά κυβερνητικών δυνάμεων και κυανοκράνων του ΟΗΕ πλησίον της πόλης Γκόμα κοντά στη μεθόριο με τη Ρουάντα. Στη διάσκεψη κορυφής συμμετέχει η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Ρόμπινσον με την ιδιότητα της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Ενας 17χρονος μαθητής Λυκείου συνελήφθη χτες με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας μετά τα προχτεσινά μαχαιρώματα στη διάρκεια τσακωμού μεταξύ μαθητών στο Γυμνάσιο Σπρινγκ που απέχει 30 χλμ από το κέντρο του Χιούστον στο Τέξας με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 17χρονου και τον τραυματισμό άλλων τριών συμμαθητών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ